Održano natjecanje iz pružanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Grada Širokog Brijega

U petak je u dvorani Druge osnovne škole Široki Brijeg održano natjecanje iz pružanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Grada Širokog Brijega.

Natjecanje je bilo kruna višemjesečnih edukacija u kojima su učenici sa svojim mentorima prošli edukaciju iz programa prve pomoći, a bit ovakvog natjecanja je bilo prepoznati ozljedu te pružiti prvu pomoć do dolaska hitne medicinske pomoći. ”Kroz realistički prikaz ozljeda, kao i rad na zbrinjavanju prikazanih ozljeda, omogućuju da natjecatelji u punoj mjeri dožive složene okolnosti koje tu situaciju prate i da cjelovito sagledaju i ispune svoje zadatke. Poznavanje prve pomoći je sastavni dio zdravstvene kulture, ali i opće kulture svakog čovjeka. Iz glavnog razloga jer prva pomoć prethodi ukazivanju medicinske pomoći”, izjavili su iz Crvenog križa Široki Brijeg koji je bio organizator natjecanja.

ppšb8417 3

Prividna smrt, krvarenje, gubitak svijesti i sva druga stanja koja ozlijeđenom neposredno ugrožavaju život, zahtijevaju brzu i trenutnu akciju spašavatelja, a osnovni uvjet je uvježbanost. “Zahvaljujemo se svim našim školama i njihovim ravnateljima na razumijevanju i potpori u svim našim aktivnostima”, dodali su iz Crvenog križa.

ppšb8417 1

Na natjecanju je sudjelovalo 36 učenika iz dvije srednje i četiri osnovne škole: Gimnazija fra Dominika Mandića, Srednja strukovna škola Široki Brijeg, Prva osnovna škola Široki Brijeg, Osnovna škola Kočerin, Osnovna škola Biograci te domaćin Druga osnovna škola Široki Brijeg. Pobjedničke ekipe su gimnazija fra Dominika Mandića kod srednjih škola, dok je kod osnovnih pobjedu odnijela Druga osnovna škola Široki Brijeg.

Grad Široki Brijeg