Home Vijesti OBRAZOVANJE OD MALIH NOGU: Transparent s likom Ante Pavelića ispred dječjeg vrtića u Širokom Brijegu

OBRAZOVANJE OD MALIH NOGU: Transparent s likom Ante Pavelića ispred dječjeg vrtića u Širokom Brijegu

0
OBRAZOVANJE OD MALIH NOGU: Transparent s likom Ante Pavelića ispred dječjeg vrtića u Širokom Brijegu

Transparent s likom Ante Pavelića, poglavnika Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i vođe Ustaškoga pokreta, osvanuo je u četvrtak ujutro u Širokom Brijegu.

Na transparentu, koji je istaknut na ogradi Dječjeg vrtića ”Trnoružica” u Ulici bana Jelačića, uz njegov lik stoji natpis ”U Madridu grobnica od zlata”, odnosno dio stiha iz ustaške koračnice ”U Madridu grobnica od zlata, tu počiva vođa svih Hrvata”.

Uz sve to stoji i datum te godina Pavelićevog rođenja i smrti, a prema tome se da zaključiti da je transparent postavljen povodom 58. godišnjice njegove smrti, izvijestio je portal Bljesak.info.

Inače, Ante Pavelić rođen je u Bradini kod Konjica, 14. srpnja 1889. godine, a preminuo je u Madridu, 28. prosinca 1959.

Po završetku Drugog svjetskog rata pobjegao je u Argentinu gdje je 1956. osnovao Hrvatski oslobodilački pokret (HOP). Na njega su agenti UDBA-e 1957. godine izvršili atentat kojeg je preživio nakon čega je odselio u Španjolsku gdje je umro 28. prosinca 1959. godine u Madridu. Uzrok smrti nije siguran, vjeruje se da je preminuo zbog posljedica atentata, dok su njegovi bliski prijatelji i obitelj tvrdili da je preminuo prirodnom smrću.

Bljesak.info