POSUŠJE – U ponedjeljak 13. lipnja u Posuškom Gracu obilježena je 24. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a Ante Bruno Bušić.

Program je započeo poslijepodne služenjem svete mise, a predvodio ju je fra Mario Knezović. U propovijedi je naglasio važnost zajedništva, nade i Boga. “Zajedništvo znači ohrabrenje. Okupljanje na Gracu je znakovito, ne da zaronimo u prošlost i grcamo u suzama već da u tom nalazimo osmjeh za novi početak.” – kazao je Knezović.

bušićipg1362016 2

Nakon svete mise uslijedilo je mimohod koji je sa stijegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’. Zatim je uslijedila himna svih Hrvata „Lijepa naša“ i minuta šutnje kao počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Prigodan recital priredili su framaši Posuškog Graca, a zatim su uslijedili pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga i visokim časnicima. Pročitana je i bogata vojna povijest “Bušića” i njihovo djelovanje u Domovinskom ratu.

bušićipg1362016 5

Vijence je položilo izaslanstvo Udruge „Ante Bruno Bušić“, Hrvatskog narodnog sabora, Vlade ŽZH i županijskog Ministarstva branitelja, te predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske zajedno sa Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te izaslanstva Općina Posušje, Široki Brijeg i Grude.

Potom je sve nazočne pozdravio Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić„ pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako Udrugu nitko neće razjediniti te da ona djeluje na cijelom području Federacije BiH gdje ima svoje podružnice, kao i u Hrvatskoj u Kninu. Podsjetio je da Hrvati još nisu ravnopravni u Federalnom ministarstvu branitelja i tražio od hrvatskih predstavnika u vlasti da se izbore za ono što su obećali na izborima a da će im oni u tome pružiti podršku.

bušićipg1362016 4

Nakon njega se skupu obratio general Željko Glasnović koji je kazao da bitka još traje i da još moramo puno raditi.

“Da u Domovinskom ratu nije bilo Hrvata iz BiH mi bi sada bili na Visu” – završio je Glasnović.

Na Gracu je bio i zamjenik ministra branitelja Repubike Hrvatske, Ivan Vukić koji sve nazočne pozdravio u ime ministra Tome Medveda. Rekao je da tijekom rata nijedan branitelj nije trebao i čekao poziv da pođe u rat već su se vodili domoljubljem.

“Ostajmo jedinstveni, njegujemo zajedništvo i budimo puni pozitivne energije to su jedini uvijeti za uspjeh. Također, odgovorni smo za one koji se lažno optužuju jer je naša pobjeda čista, pošten i istinita. Nastavite i dalje biti korak ispred svih, pokažite snagu zajedništva hrvatskih branitelja” – rekao je Vukić.

bušićipg1362016 6

Za pokazanu hrabrost u ratu, za izvrsno vođenje i zapovijedanje više od 15 godina u Bušićima i ostalim hrvatskim sastavnicama vojske. Posebna zahvala za očuvanje ugleda i ponosa Bušića kao i svih hrvatskih postrojbi. Na kraju veliko hvala za očuvanje arhive, foto i video materijala o Bušićima. Plaketa je dodjeljena satniku Juri Begiću.

Za svesrdnu pomoć u obilježavanju obljetnica Udruge Bušića zahvalnice su dobili KROR d.o.o. Posušje, LEDO d.o.o. Čitluk i FRAMA POSUŠKI GRADAC. Na kraju su pobjednicima prigodnog malonogometnog turnira dodijeljene zahvalnice i nagrade, a druženje je nastavljeno na igralištu PŠ Gradac uz prigodan domjenak.

Posusje.net