Prema informacijama pristiglim od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji BiH utvrđeno je prisustvo octene – mušice plodova – Drosophila suzukii u šest županija (HNŽ, ŽZH, SBŽ, ZDŽ, SŽ i USŽ).

Napadnuti plodovi se prepoznaju po malim rupicama (ulaznom ubodu) te udubljenim mekim točkama na površini ploda koje mijenja boju. Takvi plodovi vrlo brzo propadaju, a na oštećene plodove naknadno se nasele i različiti sekundarni paraziti (gljive i bakterije) koji uzrokuju njihovu trulež.

PREPORUČUJE SE sakupljanje i hitno uništavanje zaraženih plodova u vrijeme sazrijevanja, berbe i pakiranja plodova na mjestu proizvodnje. Za uništavanje jaja i larvi u zaraženim plodovima kompostiranje nije odgovarajuće rješenje. Odstraniti sve zaražene plodove i uništiti ih (npr. dubokim zakopavanjem) jer svaki zaostali zaraženi plod je izvor daljeg širenja insekta. Proizvođačima se preporučuje da, gdje je to god moguće, proizvode u zaštićenom prostoru ili za pokrivanje koriste zaštitne mreže čiji je promjer otvora manji od 0,98 mm.

NAPRAVITE MAMCE (KLOPKE) koje privlače isnekta na slijedeći način:

običnu zatvorenu plastičnu bocu na otprilike 3 cm ispod čepa boce izbušite simetrično raspoređenim rupicama (4-5) promjera 5 mm. U bocu zatim naspite jabučni ocat do otprilike trećine ili polovice zapremine boce ili stavite krpu natopljenu octom. Može se koristiti i vinski ocat ili vodena otopina kvasca sa dodatkom šećera, a može se koristiti i kombinacija jabučnog i vinskog octa. Što veći broj ovako napravljenih mamaca postavite u voćnjak, malinjak najkasnije mjesec dana prije početka zrenja plodova na rubove nasada, u živu ogradu oko nasada ili u sam nasad. Klopke objesiti ili u krošnju ili ih fiksirati na tlu između redova biljaka na sjenovitu poziciju.

Za sve detalje se obratite općinskim ili županijskim službenicima izvještajnih i prognoznih poslova ili Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo ili Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar.