Iz Suda BiH priopćeno je kako su uvažili žalbu Obrane Stojana Odaka, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Ljubuškog, te je određeno održavanje glavnog pretresa pred Apelacijskim vijećem.

Odak je – zajedno s Ivanom Kraljevićem, Matom Jelčićem, Vicom Bebekom i Vinkom Radišićem – u kolovozu 2018. godine nepravomoćnom presudom proglašen krivim za zločine počinjene na području Ljubuškog. Istom presudom krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana zatvora za sudjelovanje u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prisilne radove.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. bili upravitelji u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Žalbe na presudu u ovom predmetu stranke su iznijele pred Apelacijskim vijećem krajem travnja ove godine, a u listopadu 2015. počelo je suđenje.

Detektor.ba