Novi temperaturni senzorni čip povlači snagu iz zraka

Istraživači na Eindhoven University of Technology u Nizozemskoj, napravili su najmanji temperaturni senzorni čip na svijetu, no njegova veličina nije ono što ga čini impresivnim. Ono po čemu je ovaj čip poseban je činjenica i značajka da je u stanju izvući snagu iz radiovalova koji se emitiraju na istoj bežičnoj mreži koja se koristi za komunikaciju.

Kao rezultat toga, čip ne treba bateriju i nikada se ne treba puniti što predstavlja veliki korak naprijed za Internet of Things i elektroniku u cjelini. Istraživač dr. Hao Gao koji je na čelu projekta, tvrdi kako bi ovo otkriće moglo odigrati važnu ulogu u budućnosti potrošačke elektronike. Senzor mjeri samo 2 milimetra kvadratnih, što je najmanji temperaturni senzor na svijetu.

“Senzor sadrži antenu koja hvata energiju iz rutera. Senzor pohranjuje tu energije i jednom kada je ima dovoljno, uključuje se senzor, mjeri temperaturu i šalje signal na ruter.“, naglašava dr. Hao Gao. Čipovi bi u konačnici trebali biti u mogućnosti poslati podatke na udaljenosti više od 16 stopa. Najbolje od svega je to da istraživači vjeruju da se ta ista tehnologija može koristiti za izradu drugih senzora koji mjere stvari poput pokreta, svjetla, vlage i još mnogo toga.

Ictbusiness.info