Ne bježeći od vlastitih nogometnih slabosti, odnosno pogrešaka naše momčadi iskazanih u inače izvanrednom derbiju 20. kola, možda i najboljoj utakmici desetljeća Premijer lige BiH, ne možemo prešutjeti činjenicu da smo već treću godinu zaredom u susretima sa Zrinjskim, a koji su izravno odlučivali o putniku u europska natjecanja ili utjecali na rasplet u utrci za titulu prvaka, na krajnje nesportski način (dosuđivanjem nepostojećih kaznenih udaraca) onemogućavani u nastojanjima za ostvarenjem sportskog uspjeha isključivo prema prikazanom na nogometnom travnjaku.

Kazneni udarac koji je u 30. minuti dosudio sudac Peljto u korist Zrinjskoga pri vodstvu Širokog Brijega 2:0 izravno je utjecao na konačan rezultat utakmice (3:4), vrativši gostujuću momčad u život kada joj je prijetila katastrofa i povećanje vodstva naše momčadi na 3:0. Iz takve pozicije ne bi se vratila ni Barcelona, no zato je tu bio djelitelj nepravde Irfan Peljto. I odradio ono što mu je vjerojatno sugerirano od nekih članova vodstva sudačke organizacije NS BiH sa ciljem kreiranja ljestvice Premijer lige BiH na štetu Širokog Brijega. Da bi zatim još i u 51. minuti, pri rezultatu 2:2, Peljto se napravio slijepim i nije dosudio kazneni udarac za Široki Brijeg nakon očitog povlačenja našeg igrača Pandže u kaznenom prostoru gostiju.

Moramo se zapitati, ima li, nakon svih Jakupovića, Tičića, Peljta i sličnih djelitelja nepravde te njihovih nalogodavaca, smisla uopće više igrati ovakvu ligu? Ima li smisla ulagati u sportsku infrastrukturu nakon svih doživljenih sudačkih krađa na štetu Širokog Brijega, koje pojedina gospoda iz vrha uredno „pokrivaju“? Jer, nisu u pitanju samo posljednja tri derbija sa Zrinjskim, dovoljno je prisjetiti se svega što se samo ove sezone događalo na štetu Širokog Brijega i u susretima sa Sarajevom i Travnikom.

Da Široki Brijeg drskim krađama nije organizirano onemogućavan u osvajanju bodova prvenstvena ljestvica bi, sasvim sigurno, i prošle, i ove sezone imala potpuno drukčiji izgled. No, gospodu iz sudačke organizacije ne zanimaju poštenje i sportsko nadmetanje, što su pokazali prošlosezonskim onemogućavanjem Širokog Brijega da se plasira u Europu, a sve, na žalost, nastavili i ove sezone.

Previše se puta ponovilo da bi bilo slučajno. Zbog svega ćemo i službeno zatražiti mišljenje od sudačkih stručnjaka UEFA-e, priopćili su iz NK Širokog Brijega.

SirokiBrijeg.info