U nedjelju su rukometašice Gruda došle u svoj hram, dvoranu Bili brig “pokupiti” medalje i pehare za novi, peti uzastopni naslov prvakinja BiH. Ozračje je bilo svečarsko, ali su ga malo pokvarile rukometašice Krivaje, koje su bile blizu pobjede, nakon što su u 43. minuti povele s naoko nedostižnih sedam pogodaka razlike (26:19). No, “kćeri bure” ipak su se pribrale, razgoropadile i smogle snage izbjeći prvi “kućni” poraz nakon 28. studenoga 2013. godine kada ih je u Grudama svladao Borac (Banja Luka).

Uručenje pehara

U zadnjim sekundama najubojitija i najraspoloženija igračica domaćih Edina Demić zabila je za “pomirljivih” 30:30. Onda su Arijana Vojić, povjerenica natjecanja ženske rukometne Premijer lige BiH, Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, sporta i kulture Zapadnohercegovačke županije, te Draženko Vranješ, predsjednik Općinskoga vijeća Grude, uručili pehare i zlatne medalje kapetanici Amandi Marić i suigračicama: Darjani Vukliš, Nikolini Petrović, Nikolini Brnadi, Nikolini Čuturi 4, Mihaeli Miloš, Andrei Soldo, Ani Nikić 2, Andrei Boras, Klari Mikulić 2, Lejli Kasumačić 2, Edini Demić 10, Ani Mikulić, Anđeli Boras 4, Dijani Pelivan 6 te trenerici Korneliji Leko. Amanda Marić je zbog ozljede utakmicu odgledala s klupe. Komentar na tribinama bio je: “Da Amanda uđe u igru samo pet minuta, Krivaja bi bez problema ‘pala’, ne bi je nigdje bilo”. Predsjednik, bolje reći “alfa i omega kluba”, Zoran Trlin, duhovito je prokomentirao neodlučeni rezultat protiv Krivaje i prvi izgubljeni bod u 28 kola prvenstva:

  • Kad već tijekom cijelog prvenstva nije bilo nikakvih uzbuđenja ni neizvjesnosti, jer mi smo “gazili” sve po redu, sami smo se potrudili napraviti malo “dramatike”. Mogli smo i izgubiti, ali curama nitko ništa može zamjeriti. Teško je bilo održati formu i punu koncentraciju tijekom čitave dugačke sezone.

Djevojke su se nakon svega malo opustile, družile i zapjevale. Sada slijedi odmor.

Nova inicijativa

Uz peti uzastopni naslov prvakinja BiH, Gruđanke su u klupske vitrine smjestile treći pehar Kupa BiH:

  • Tek ćemo vidjeti što i kako dalje. Pokušat ćemo se pojačati za sljedeću sezonu na domaćoj i međunarodnoj sceni. Grude su do sada četiri puta igrale u Europi, ovoga ljeta čeka nas peti izlazak na međunarodnu pozornicu – Kup EHF. Prijelazni rok počinje 1. srpnja. O imenima možebitnih pojačanja ne pitajte, nismo još razmišljali o njima, ali hoćemo – kaže predsjednik Trlin i dodaje kako je pokrenuta inicijativa za igranje ženske rukometne Regionalne lige, o čemu su razgovori u tijeku:
  • Uz sve obveze, čekaju nas natjecanja u mlađim uzrasnim kategorijama. Već u subotu u našoj dvorani Bili brig igrat će se državno prvenstvo za rukometašice rođene 2000. godine. Slijedi prvenstvo za uzrast 2002. godište u Hadžićima te za 15-ak dana prvenstvo za uzrast 2006., koji će također organizirati Hrvatski ženski rukometni klub Grude u dvorani Bili brig.

Novac je problem za sve sportske klubove u BiH:

  • Naravno, i nama je novac stalna briga i glavobolja. U ovoj državi nije lako naći novac nikome, posebice kad su u pitanju žene. Čini se kao da je u pitanju spolna diskriminacija. Prošle, 2018. godine proračun kluba bio je 156.000 maraka. Taj je iznos rekordni u povijesti kluba. Raniji su iznosi bili još manji…•ovu godinu nemamo podataka.

Marko Knezović / Vecernji.ba