Ništa od povećanja mirovine za 10% jer se nema novca za takve poteze

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je nakon sjednice Vlade FBiH, na kojoj je razmatran zahtjev za povećanje mirovina za 10 posto, da nije moguće toliko povećati mirovine svim umirovljenicima, jer se radi o izuzetno mnogo novca.

Analiza financijskog stanja Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje pokazala je da nije moguće udovoljiti zahtjevu Udruženja umirovljenika usprkos činjenici da je došlo do bolje naplate poreza i doprinosa te se traži bolji prijedlog.

Umirovljenici na drugoj strani naglašavaju nezadovoljstvo minimalnom penzijom od 326 KM zbog koje su mnogi na rubu egzistencije.

Vlada predlaže novi prijedlog povećanja mirovina za 10 posto onima koji su u mirovinu otišli do 1998. godine, a onima koji su uvjete za umirovljenje stekli poslije – povećanje u skladu s financijskim mogućnostima.

“Eventualno usvajanje predloženog zakona uzdrmalo bi stabilnost mirovinskog fonda, dovelo bi u pitanje isplatu i redovnost isplata mirovina na dosadašnjoj razini”, priopćio je ministar i najavio daljnji rad na rješavanju ovog pitanja.

Direktor PIO-a Zijad Krnjić naveo je da bi za ispunjenje zahtjeva za povećanje mirovina bila potrebna sredstva od blizu 200 milijuna KM koja FBiH i PIO nemaju u proračunu.

“Također, to bi bila vrlo nepravedna korekcija među umirovljenicima s minimalnim i maksimalnim iznosima mirovina – jednima bi povećanje bilo 32 KM, a drugima 217 KM. Očekujemo da Udruga u narednom razdoblju modificira taj stav”, rekao je Krnjić te dodao da je neophodno donošenje novog Zakona o PIO-u jer je dosadašnji prevaziđen.

Dnevno.ba