Jedan od najmlađih članova Koalicije Hrvatsko zajedništvo Nikola Raguž, predsjednik HSP-a BiH i kandidat ove Koalicije za Federalni Parlament BiH rođen je 6.studenog 1983.godine u Stocu gdje i živi.Po zanimanju je diplomirani ekonomista, politički aktivan već petnaest godina i to cijelo vrijeme kroz HSP BiH. U HSP-u je obnašao sve dužnosti, a posljednja mu je bila predsjednik mladeži ove stranke. 21.4.2017. godine na saboru u Čapljini izabran je za predsjednika stranke.Vjećnik je drugi mandat u općinskom vijeću Stolac, a kao što rekosmo na listi je Hrvatskog zajedništva za parlament federacije Bosne i Hercegovine o čemu je opširno govorio u razgovoru za Dnevni list, a isti ovom prilikom u cijelosti prenosimo.

Čime i na koji način želite dobiti povjerenje birača?

“Povjerenje birača želimo dobiti s jednim realnim i iskrenim pristupom prema biračima. Ljudima je više pun kofer lažnih obećanja i lažne brige za njih. Mi smo jasno detektirali postojeće stanje i imamo jasan odgovor na ovu lošu politiku sadašnjih predstavnika u vlasti. Kroz naš program hrvatskog zajedništva koji smo predstavili javnosti.Naš program nudi jasna rješenja kako izaći iz ovog katastrofalnog stanja”.

Što je okosnica Vašega programa koji ćete im ponuditi?

“Okosnica našeg programa temelji se na programskim smjernicama hrvatskog zajedništva kojeg smo definirali kroz deset točaka. Naglasak smo stavili na opstanak hrvatskog naroda na području čitave Bosne i Hercegovine.Ovim povijesnim iseljavanjem koje se sada događa ugrožen je opstanak ne samo hrvatskog naroda nego i ukupnog etnosa u BiH.Jedna od bitnih programskih točaka koalicije Hrvatsko zajedništvo jest gospodarstvo,gospodarstvo je okosnica opstanka hrvatskog čovjeka u BiH i naravno socijalna politika te put BiH u NATO i europsku uniju”.

Kako ćete, ako Vas izaberu, zastupati birače koji su Vam dali svoje povjerenje i boriti se u odgovarajućim institucijama za njihova prava?

“Ako budem izabran zasigurno ću se kroz parlament boriti za maksimalnu ravnopravnost hrvatskog naroda na području čitave BiH.Prvi zakon koji bih delegirao odnosio bi se na oduzimanje nelagalno stečene imovine te zakon o lustraciji. Inzistirat ću na smanjenju doprinosa za MIO.Na taj način imat ćemo što manje sive ekonomije,odnosno rada na crno i imat ćemo što više zaposlenih koji će plaćati doprinose,zalagat ću se za obaveznu reformu postojećeg zdravstvenog sustava,Naravno na prvom mjestu besplatno zdravstveno osiguranje svakom građanu.Povećanja mirovina,vraćanje dostojanstva braniteljima,depolitiziranje braniteljskih udruga.

Majkama osigurat naknadu predstavljenu kroz naš program jer majka je u centru opstanka.Učinit ćemo sve da vratimo dostojanstvo hrvatskom narodu u BiH”.

Koji su gorući problemi u Vašoj sredini koje treba riješiti?

“Gorući problem je naravno gospodarstvo,jedan od gorućih problema vezano za gospodarstvo je masovni odlazak hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine,odlazak mladih,odnosno odlazak čitavih obitelji u zemlje europske unije”.

Na koji način to mislite uraditi?

“Ljudima prvo trebamo vratiti način da se ovdje može živjeti. Trebamo u BiH napraviti zdravu političku klimu, kako bi mogli privući strane investicije i otvoriti što više radnih mjesta.Tko će danas doći od stranih investitora kod ovakve aktualne vlasti i investirati kad se svaki dan dižu tenzije koje apsolutno nemaju veze sa vezom,,odnosno koje služe u predizborne svrhe a koje ogromno štete državi. Smatram da je potrebno promjeniti ove loše potrošene kadrove i uključiti nove ljude”.

Što mislite o radu hrvatskih predstavnika u institucijama BiH u zadnje četiri godine?

“Vladajući nisu ispunili niti jedno obećanje za protekli mandat. Smatram da je ovo najgora vlada od Daytona.Od silnih predizbornih obećanja danas nemamo ništa, HDZ BiH nam je obećao puno toga, od izbornog zakona, TV kanala, ministarstva branitelja, zaustavljanje revizije gospodarstva, cesta itd.. i vidimo da nisu ispunili niti jedno. Za ove četiri godine imamo povjesno iseljavanje hrvatskog naroda, progone se i uhićuju najčasniji hrvatski sinovi. Od HDZ-ovog hrvatskog odgovora dobili smo o(p)stanak”.

Kako se namjeravate boriti protiv korupcije i kriminala?

“Korupcija i kriminal su rak rana ovoga društva.Obavezna reforma pravosuđa.Pravosuđe treba maksimalno depolitizirati.Smatram da je treći stup vlasti u BiH korumpiran i pod velikim političkim utjecajem čast pojedincima i da upoće ne funkcionira.Pravosuđe bilda mišiće na običnom malom čovjeku dok krupne ribe slobodno šeću.BiH je na dnu europske ljestvice kad je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije.Znači obavezna reforma pravosuđa,jer gdje nema pravne države tu nema života”.

Što su, po Vašem mišljenju, uz ove nabrojane, problemi kojima ćete se baviti kada se nađete u određenom zakonodavnom tijelu?

“Mladi u BiH imaju jako slabu perspektivu za život i preko 8% mladih želi trajno napustiti ovu zemlju.To su porazne činjenice uz one da velik dio mladih živi sa roditeljima,bez vlastitog posla i mogućnosti osamostaljivanja.Zalagat ćemo se da se osiguraju sredstva za zapošljavanje mladih transparentnim kriterijima,kojima će se financijski stimulirati zapošljavanje mladih i raditi projekte na podizanju uvjeta za život.Mogu se stipendirati i subvencionirati radna mjesta i projekti zapošljavanja i samozapošljavanja.

Mladima trebamo omogućiti da ostanu u svojoj zemlji a ne da idu u bijeli svijet gdje gube svoj identitet”.

Vaša poruka biračkom tijelu na čije glasove računate?

“Ako se nađem u određenom zakonodavnom tijelu, zalagat ću se da zaustavimo negativne trendove glede svojevrsnog egzodusa iz BiH, vođenjem jedne odgovornije, poštenije i korektnije politike. I prema svom narodu i prema ovoj zemlji. osluškivat ćemo glas naroda i služit narodu a ne vladati njime kao što to rade sadašnje elite na vlasti. Smatram da sa takvim pristupom možemo krenuti u obračun sa nagomilanim problemima u zemlji”.

Imate li još što dodati na sve ovo?

“Poštovani birači na vlasti godinama imamo iste kadrove u vlasti, evo vidite dokle su nas doveli da se danas borimo za Opstanak u BiH. Biskupi su nedavno jasno rekli da građani odlaze ucjenjeni i poniženi od dosadašnjih političara. smatram to prejakom porukom. Što nam danas ovi kadrovi mogu obećat odnosno ponuditi? Mislim da mogu samo ponuditi, Njemačku , Irsku i bijeli svijet. Odnosno još četiri godine laži. To su potrošeni ljudi koji nemaju apsolutno nikakve ideje, niti ikakvog osjećaja za običnog čovjeka, odnosno nemaju veze sa stvarnošću. koliko god zvučala otrcano ova rečenica “povjesni izbori” ja je sada moram reći, jer ovo su sada zaista povijesni izbori na kojima ćemo se boriti za opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Zato vas pozivam 7. listopada, dobro razmislite o svojoj budućnosti, na taj dan imate moć da odlučujete. Ako vam je dobro podržite iste, ako nije onda glasujte za hrvatsko zajedništvo , jer hrvatsko zajedništvo jamči opstanak i prosperitet hrvatskog naroda u BiH.

Pozdravljam vas pravaškim pozdravom Bog i Hrvati!”