Novim prebrojavanjem glasova na tri biračka mjesta u Širokom Brijegu došlo je do promjena utvrđenih rezultata izbora unutar Hrvatske republikanske stranke za Skupštinu ŽZH na način da sam ja izgubila mandat, a osvojio ga je kandidat Mirko Jelić. Ukoliko je to volja naroda ja ću je rado poštivati, međutim upitno je zašto bi se 15 članova biračkih odbora na novoprebrojanim lokacijama urotilo samo protiv kandidata Mirka Jelića i umanjilo mu broj glasova uz posebni naglasak da niti jedan od tih članova biračkih odbora nije bio u ime HRS-a.

Nakon analize izbornih rezultata, razgovora sa članovima biračkih odbora i promatračima opravdano sumnjam na regularnost izbora na određenim biračkim mjestima. Uz prikupljene dokaze o navedenim neregularnostima sam izvijestila Apelacijski Sud BiH, Središnje izborno povjerenstvo, Centar civilnih inicijativa, Koaliciju za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, Ombdusman – institucija pučkog pravobranitelja, Transparency international i OSCE.

Nepojmljivo je da Gradsko izborno povjerenstvo nakon prebrojanih svih redovnih biračkih mjesta određenim kandidatima na usmeni zahtjev nadopisuje broj glasova.

Također, sam način osiguranja glasačkih listića koji su se do 15.10.2018. godine nalazili u prostoriji gradske uprave je neadekvatan. U posjedu sam ovjerenih izjava članova biračkih odbora koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela iz članka 198. KZ FBiH Izborna prijevara, a po kojima će Apelacijski Sud BiH tek postupati. Tražit ću kaznenu odgovornost predsjednika, kao i svih članova biračkih odbora na spornim lokacijama, te odgovornost GIP-a. Izbori bi trebali biti temelj legitimiteta cjelovitog sustava državne vlasti, te svi zajednički moramo ustrajati na tom putu.

S poštovanjem,
Antonija Banožić

Ponovnim brojanjem glasova Jelić umjesto Banožić u Skupštini ŽZH, a još nije sve gotovo!