Sve federalne institucije započele su provjeru diploma svojih zaposlenika, za što im je postavljen rok od šest mjeseci kada bi trebali biti poznati i prvi rezultati provedene revizije.

Podsjetimo, federalna ministrica obrazovanja i znanosti, Elvira Dilberović u siječnju ove godine pokrenula je inicijativu o provjeri diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima i tom prilikom poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru“.

Vjerodostojnost zaposlenih u obrazovnom sustavu

Generalno tajništvo Vlade FBiH već provodi aktivnosti na provjeri diploma svih članova Vlade, premijera, zamjenika premijera i federalnih ministara, njihovih savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika ovog tajništva. Već su upućeni dopisi svim obrazovnim ustanovama čije diplome su priložene u personalnim dosjeima zaposlenih i neke od njih su već dostavile odgovor.

Kada su u pitanju niži nivoi vlasti, na njima je da donesu odluku i krenu u ovaj proces, s ciljem smanjenja svih negativnih pojava, kao što je i korupcija u obrazovanju.

Ministrica se osvrnula i na pitanje vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama na području FBiH, kazavši kako joj je, kao predsjedavajućoj Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti u FBiH, bilo izuzetno važno da se ova inicijativa predstavi i razmotri na tom tijelu.

– Prisutni županijski ministri iskazali su nam bezrezervnu podršku te spremnost za provođenje revizije diploma i na županijskom nivou prema modelu koji bude primijenjen u Federaciji, ali u skladu sa svojim nadležnostima. To nam je vrlo važno jer su županije, kao kreatori i nositelji obrazovnih politika, upravo i odgovorni za uspostavu transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u FBiH, što, naravno, uključuje i pitanje vjerodostojnosti zaposlenih u obrazovnom sustavu, odnosno vjerodostojnosti njihovih diploma, kazala je ministrica Dilberović.

Ako je suditi prema priopćenju Vlade FBiH, revizije diploma, odnosno odgovori o izvršenim provjerama pristižu “ažurno i brzo”.

Mala ili nikakva kontrola države

Da je revizija diploma neophodna pokazuje i ne tako davni slučaj kada je ekipa Žurnala raskrinkala lanac kojim se vrlo lako, a za određene novce, stekne stručno zvanje. Za takve diplome, temeljem navedene revizije, pa čak i inspekcijskog nadzora, nemoguće je utvrditi kako su kupljene, osobito jer škole i fakulteti koji prodaju diplome vode duple matične knjige ili ostavljaju slobodan prostor za naknadni upis. Ovakvu praksu privatnim centrima za obrazovanje omogućava mala ili nikakva kontrola od strane države.

Sigurnosne agencije čak su dokumentirale slučajeve povezanosti vlasnika i zaposlenika, privatnih škola koje vrše prodaju diploma, s prosvjetnim inspektorima. Zabilježeni su slučajevi da su inspektori dojavljivali privatnim školama planirane inspekcijske kontrole.

Prema podacima sigurnosnih agencija za 1.500 do 5.000 eura možete kupiti valjanu diplomu određenog smjera i stupnja. Navedene malverzacije se izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti.

U informaciji SIPA-e, dostavljenoj Tužiteljstvu BiH, navedeni su i konkretni primjeri prodaje diploma. Podsjetimo, travnja prošle godine hrvatska policija u Splitu pronašla je 22 lažne diplome iz BiH. Posljednji slučaj lažnih diploma iz BiH utvrđen je početkom godine u Dubrovniku.

Tri diplome dubrovačkih vatrogasaca, zaposlenih na Zračnoj luci Dubrovnik osigurane su preko noći. Tako je osoba čije ime je na diplomi izdanoj u Širokom Brijegu, sudeći prema prelasku granice, samo dva puta bila u Širokom Brijegu.B.K.

Slučajevi iz Hrvatske

U Hrvatskoj je Ministarstvo znanosti pokrenulo izvanrednu provjeru diploma 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija. Za dva tjedna otkrivene su 3 krivotvorene diplome. Međutim, osjete se posljedice i za sve one osobe koje su redovito završile školovanje u BiH. Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je od hrvatske Vlade zabranu izdavanja odobrenja za samostalan rad osobama koji su se prekvalificirali u drugim državama.

Njemačka oprezna s bh. diplomama

Pojedine njemačke klinike prekinule su suradnju s agencijama za posredovanje u zapošljavanju radnika iz BiH i najavili provjeravanje diploma svih već zaposlenih njegovatelja iz naše zemlje.

Dnevni list