Osnivanjem HZ HB na današnji dan stvoreni su temelji današnje BiH. Današnje „bosanske“ patriote u to vrijeme su bacali cvijeće na tenkove i transportere JNA i govorili kako ovo nije njihov rat. S toga s ponosom istaknimo simbole uspomena na te dane, na naše branitelje, pogotovo znajući da ovo što danas živimo nije ono za što su oni podnijeli žrtvu.

Spomen na utemeljenje HZ Herceg – Bosne, kao i događaje koji su se dogodili na današnji dan u Vukovaru i Škabrnji, ne smiju nikada pasti u zaborav. Ova povijesna iskustva moraju nam svima služiti kao stalna pouka: ne smijemo biti opterećeni prošlošću, ali moramo shvatiti da ukoliko nemamo zajednički cilj kao narod i ukoliko zajedno ne krenemo realizirati taj cilj, drugi će nam pisati povijest i diktirati budućnost, kao što se to već uvelike događa.

HVO je stao u obranu ovih prostora u trenutku kada su ovi što ovih dana po sarajevskim medijima šalju poruke pune rasizma i mržnje smatrali JNA svojom vojskom. U jesen 1991. dočekani brojnim mitinzima podrške npr. u Stocu i Mostaru, pokriveni cvijećem današnjih „patriota“, u BiH dolaze postrojbe JNA. Dana 05.10.1991. je selo Ravno sravnjeno sa zemljom, gdje je živote izgubilo 58 ljudi. Samo dan kasnije, Alija Izetbegović proglašava „neutralnost Bosne i Hercegovine“ i govori kako „ovo nije naš rat“. Isti ti ljudi koji su „neutralni“ bacali cvijeće na one koji će počiniti neviđenu agresiju i najveće zločine na ovim prostorima, danas nimalo ne skrivaju mržnju prema onima koji su prvi stali u njihovu obranu. Bez obzira na agresiju i zločine, i danas bi izgleda većina njih cvijeće bacala na JNA, dok im je HVO trn u oku. Valja spomenuti i to da svojom mržnjom prema Herceg Bosni ti „vlasnici Bosne“ direktno pokazuju mržnju prema BiH, budući da je Ugovorom u Daytonu potvrđena legitimnost Herceg Bosne, čije su ustavne ovlasti prebačene na Federaciju BiH.

Herceg Bosna nije bila zločinački projekt, HVO nije zločinačka vojska. Da nije bilo Herceg Bosne ne bi bilo niti BiH, a ako je HB zločinački projekt, onda je i Federacija kao njen univerzalni pravni sljedbenik. Valja ponoviti i kako su jedino područja koje je pokrivala HZ HB jedina istinski multietnička u BiH. Nitko ne opravdava ili negira zločine počinjene od strane onih koji su okaljali odoru HVO-a, no treba napomenuti kako je Sud u Haagu utvrdio 363 logora Armije BiH za Hrvate, te 154 masovna zločina te iste armije u kojima su žrtve bili Hrvati. Niti za prve, niti za druge zločine nitko nije odgovarao po zapovjednoj i direktnoj odgovornosti, što je dokaz kako je ova i ovakva BiH nemoguća za Hrvate u njoj.

Hrvati će se izgleda morati ponovno samoorganizirati, ne kako bi dijelili BiH ili se odcijepili, nego kako bi spasili BiH, kao što smo to učinili prije 25 godina kada se osnivala HZHB. Prema tome, budimo ponosni na naše uspomene, naše Svetinje i Stijeg hrvatskoga naroda. To su naše vodilje! Ponosno istaknimo zastavu hrvatskoga naroda, jer je to biljeg koji znači kako smo tu, kako ćemo tu ostati, kako tu vidimo svoju budućnost. U tome nas ne može spriječiti nitko. Nisu nas spriječili tenkovi, transporteri, vojna sila, neće nas spriječiti ni oni koji su na njih bacali cvijeće, a neće nas spriječiti niti prodane duše iz našega naroda.

Hrvatska republikanska stranka