Neka vas oni samo plaše, a Vi upoznajte ljekovitosti ulje konoplje!

Zeleni dragulj, savršeni izvor esencijalnih nezasićenih masnih kiselina, idealan omjer omega 3 i omega 6, „čuvar srca“, čistač organizma, to su najčešći epiteti koji prate opis ulja od konoplje, sve traženijeg i na našem tržištu zbog svojih iznimno blagotvornih učinaka za ljudsko zdravlje. Zahvaljujući svom sastavu vrlo je raširena njegova upotreba i u kozmetici za njegu kože i kose.

Zaštitnik srca

Ulje konoplje je jedino biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina. To su esencijalne masne kiseline koje čovjek ne može sam proizvesti i stoga ih je nužno unositi u svakodnevnoj prehrani, a vrlo su bitne za rad krvožilnog sustava, srca i mozga. Omega 3 kiseline su neophodne za normalnu funkciju organa, pomažu u prevenciji oboljenja srca i krvnih žila, artritisa i depresije, te umanjuju loš kolesterol.

Ulje konoplje pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol, ima jaka antioksidacijska svojstva, ujedno i protuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače.

Ulje konoplje također sadrži i tri rijetke nezasićene masne kiseline – GLA, oleinsku i stearidonsku kiselinu, koje ga čine izuzetno hranjivim proizvodom, s mnogim dobrobitima za zdravlje.Ulje konoplje bogato je i antioksidansima, poput vitamina E, karotena, fitosterola i fosfolipida, koji sprječavaju razvoj malignih stanica. Također, sadrži i mnoge važne minerale kao što su kalcij, magnezij, sumpor, kalij, fosfor, željezo i cink.

Prirodna anti–age kozmetika

Budući da sadrži esencijalne masne kiseline i vitamine, ulje konoplje posebice je pogodno za kozmetičku primjenu, kod njege tijela i kose. Njegov kemijski sastav s idealnim omjerom esencijalnih masnih kiselina omega-6 i omega-3, čini ga jednim od najtraženijih proizvoda u prirodnoj anti-age kozmetici. Unos ulja konoplje smanjuje suhoću kože i svrbež i time povoljno djeluje kod atopijskog dermatitisa.

Osim esencijalnih masnih kiselina, konopljino ulje sadrži vitamin E koji pomaže kod usporavanja starenja kože. Ne začepljuje pore, a koža ga vrlo brzo i dobro upija pa ne ostavlja mastan film na koži, zbog čega je odlično i za dnevnu i za noćnu njegu, kao i za njegu tijela. Vraća koži vlagu, obnavlja ju, zbog čega je osobito prikladno kao ulje za suhu, zrelu, nadraženu, umornu i dehidriranu kožu.

Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava odlično je za detoksifikaciju i čišćenje, smirivanje upalnih procesa na koži i ujednačavanje tena. Može se koristiti kao čisto ulje ili pripravak od mješavine s eteričnim uljima ili drugim biljnim uljimaza dnevnu ili noćnu njegu. Ulje konoplje ne može se koristiti kao zaštita od sunca, ali je odlično za obnovu kože nakon sunčanja.

Spas za lomljivu kosu

Bogato esencijalnim masnim kiselinama i omega 3, 6 i 9 masnim kiselinama koje su ključne za zdrav rast kose, ulje konoplje nezamjenjivo je kod njege suhe, oštećene kose. Bogato je i vitaminom E koji poboljšava rast kose, te vitaminom A koji održava kosu zdravom i sjajnom. Kombinacija vitamina E i esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u ulju konoplje nudi sve hranjive tvari koje su portrebne za održavanje vlasišta i kose. Može se koristiti kao regenerator za kosu i vlasište.

Ulje konoplje sprečava gubitak vlažnosti i omekšava vlasište jer je prirodni ovlaživač te pospješuje zdravlje tjemena podupirući međustanične strukture koje štite od gubitka vlage. Posebice se preporuča da se ulje primjenjuje tijekom zime, jer hladan zrak i toplina u zatvorenim prostorima isušuju kožu i kosu. Maska za kosu od konopljinog ulja jača korijen kose, povećava volumen i čini ju otpornijom na lomljenje.

Zena.hr