Navršilo se 12 godina kako je Zdravko Mamić prekinuo na Pecari utakmicu Dinama i Hajduka

ŠIROKI BRIJEG – Finale 5. Memorijala Gojko Šušak u Širokom Brijegu igrano je na današnji dan prije 12 godina, no nije privedeno kraju. Dva najveća hrvatska kluba igrali su tek pola sata, kad je u 30. minuti iz svečane lože u teren ušao izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić i naredio momcima u modrim dresovima da napuste teren. Budući da su ga momci poslušali bez pogovora, prije nego što su svi napustili travnati pravokutnik, sudac Marinko Jelić iz Širokog Brijega odsvirao je trostruki zvižduk, označivši prekid utakmice.

Mamić je ušao u teren i pozvao momke na bojkot utakmice kao neposrednu reakciju na činjenicu da je sudac Jelić pokazao crveni karton Dinamovcu Mujčinu, zacijelo zbog psovke ili slične nesportske reakcije jer drugog povoda za crveni karton Mujčinu nije bilo.

Dinamovci su napustili teren, sudac je odsvirao kraj a nakon trenutak-dva Hajdukovci su podigli ruke u zrak i pozdravili svoju publiku te se potom i oni mirno zaputili prema svlačionicama. Mamić je kasnije na press konfernciji navodio sasvim druge razloge zbog kojih je prekinuo susret:

“Učinio sam dobro djelo, prekinuo sam utakmicu jer nije bilo uvjeta da se igra nogomet zbog ponašanja navijača iz publike. Sve je ukazivalo na incident, počelo je još prije utakmice neredima uokolo stadiona kad je bilo krvavih glava. Na utakmici su iz publike gađali igrače, vratara Hajduka Sunaru bocom, a prema našem Čali poletio je čak i nož “skakavac” tamo gdje su bili navijači Hajduka. Ja sam ušao u teren zbog opasnosti od eskalacije incidenata i još se u tom ozračju pojavi i jedan ovakav sudac da pravi cirkus, najprije s prestrogo dosuđenim penalom, pa onda i crvenim kartonom. Ovo što sam ja uradio trebao je uraditi naš zajednički, Dinamov i Hajdukov prijatelj, general Jelić u ime organizatora turnira i zaustaviti utakmicu. Mi Hrvati najveći smo gubitnici jer su se dva najveća naša kluba sastala u Hercegovini, hrvatskom srcu… I onda navijači prirede ovakav ugođaj. Da, učinio sam dobro djelo, Igor (Štimac op. p.) i ja smo razmišljali o prekidu…”.

Štimac je neposredno nakon toga demantirao da su Mamić i on bilo što zajednički razmišljali!

U trenutku prekida Dinamo je vodio s 1:0 golom Ivana Bošnjaka, a inače tom prilikom u početnih 11 Dinama igrao je i jedan Eduardo Da Silva, dok su primjerice u redovima Hajduka bile njihove zvijezde iz BiH Nikica Jelavić, Dragan Blatnjak i Mato Neretljak.

Danijel Ivanković / SirokiBrijeg.info