Nastali problemi oko berbe smilja i kvalitete ulja zbog lošeg vremena i niskih temperatura

Plantažeri koji uzgajaju smilje i proizvođači ulja od ove biljke ponovno će se naći u problemima. Iako je berba trebala početi ovoga vikenda, sugovornici Večernjeg lista kazali su kako će sve biti odgođeno barem tjedan dana. Izrazito nepovoljne vremenske prilike neće dopustiti da se počne s berbom ove biljke i proizvodnjom eteričnog ulja.

Neizvjesna berba

– Očekivali smo kako će vremenske prilike biti znatno drugačije nego posljednjih dana. Znatno je hladnije u ovo doba godine za razliku od prijašnjih i stalno imamo oborine. Berba smilja po ovakvom vremenu jednostavno nema smisla, govore nam naši sugovornici. Ističu kako bi u slučaju da se počne s berbom u ovome trenutku situacija bila jako loša i ulje bi bilo i više nego upitne kvalitete.

– Osim stalnih oborina s kojima se suočavamo, sada još imamo problem s niskim temperaturama za ovo doba godine. Stoga se berba odgađa za barem tjedan dana, iako ni tada nismo sigurni da ćemo moći početi raditi jer vremenske prognoze nam ne daju razloga za optimizam, ističu naši sugovornici. Dodaju kako plantažere koji uzgajaju smilje vremenski uvjeti nisu služili tijekom cijele godine, te da je ova jedna od najgorih od kako se počelo s uzgojem smilja u Hercegovini.

Vecernji.ba