Naloženo povlačenje s bh. tržišta i uništavanje nesigurnih igrački koje su uvezene iz Kine

Među nesigurnim proizvodima, objavljenim na internet stranici Agencije, nalazi se i sedam vrsta prenosnih dječijih svjetiljki nepoznatog tipa, koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara.

Agencija za nadzor na tržištem BiH priopćila je da je naloženo povlačenje s tržišta i uništavanje nesigurne igračke – dječije lutke Bella bestia, porijeklom iz Kine, zbog kemijskog rizika.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod, o čijem proizvođaču podaci nisu dostupni, a čiji je uvoznik “Vemig” iz Ljubuškog, preporučuje se da ga prestanu koristiti.

Među nesigurnim proizvodima, objavljenim na internet stranici Agencije, nalazi se i sedam vrsta prenosnih dječijih svjetiljki nepoznatog tipa, koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara, prenosi Srna.

sop21072016

Nadležna inspekcija je naložila mjeru povlačenja ovih proizvoda s tržišta i obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda, dok se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod preporučuje da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje je kupljen.

Na popisu je i dječiji bicikl “TYO 14” – zemlja porijekla Kina, koji ne ispunjava sigurnosne zahtjeve i predstavlja rizik od ozljede.

Popis proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve, zbog čega spadaju u nesigurne proizvode pronađene na tržištu BiH, objavljen je na internet stranici Agencije za nadzor na tržištem BiH.

SirokiBrijeg.info