Nakon devet godina spora, Nativa povukla ovrhu nad Općinom Ljubuški bez daljnjih potraživanja

LJUBUŠKI – Slučaj devetogodišnjeg spora Općine Ljubuški i tvrtke Nativa d.o.o. Ljubuški konačno je završen, i to u korist Općine. Iako se sve ovo vrijeme u javnosti špekuliralo kako će zbog ovog slučaja proračun općine Ljubuški biti blokiran, to se ni u jednom trenutku nije dogodilo, što dokazuju i isplate iz proračuna koje su funkcionirale redovito, piše Večernji list BiH.

Raskid ugovora

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, slučaj je riješen sporazumnim raskidom ugovora. “Dio ljubuške javnosti godinama se zabavljao slučajem ‘Nativa’ te su tako najavljivani najcrnji scenariji za ovu općinu, što se, očito, nije ostvarilo”, kaže Barbarić. Dodaje kako su on i njegovi suradnici cijelo vrijeme u ovom slučaju štitili interese općine Ljubuški, što se u konačnici pokazalo načinom na koji je isti riješen. Naime, Općina Ljubuški je ove godine izvršila povrat sredstava ovoj tvrtci odnosno bankama koje su njezini vjerovnici, s obzirom na to da je Nativa u stečaju. Također, ugovor za zemljište koje je tvrtci Nativa d.o.o. Ljubuški dodijeljeno je sporazumno raskinut s obzirom na to da nisu poštovane obveze, odnosno nije izvršena gradnja za koju je zemljište traženo.

Rast cijene zemljišta

Podsjetimo, sve je počelo 2007. godine kada je Općinsko vijeće Ljubuški na području sela Zvirići dodijelilo tvrtki Nativa d.o.o. Ljubuški više od 1,500.000 četvornih metara zemljišta za izgradnju golf-terena. Cijena je bila 1,5 KM po m2 i za to je Nativa platila Općini ukupno 2,312.000 KM, s obzirom na to da je u međuvremenu cijena zemljišta na toj lokaciji, zbog izgradnje autoceste, znatno porasla, Općina je Nativi vratila milijun i pol konvertibilnih maraka.

“Iznos koji je Općina Ljubuški povratila ovoj tvrtci je utemeljen na procjenama vještaka ekonomske struke, te su ga prihvatili vjerovnici, stečajni upravitelj i stečajni suci”, naglašava Barbarić.

Dodaje kako je Općina Ljubuški u cijelom ovom slučaju na dobitku. “Imamo potpisan sporazum da isplatom ovih sredstava od milijun i pol KM prestaju međusobne obveze i potraživanja, te također imamo i dokument kojim Nativa d.o.o. Ljubuški u stečaju povlači ovrhu bez ikakvih daljnjih potraživanja od Općine Ljubuški”, zaključio je Barbarić.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba