Pred sudskim vijećem Općinskog suda u Splitu, kojim predsjeda sudac Ante Unković, sutra bi trebala biti održana glavna rasprava u procesu protiv sadašnjeg ministra MUP-a ZHŽ Zdravka Borasa, zbog teškog kaznenog djela prijevare Republike Hrvatske.

Zdravko Boras je deset godina primao hrvatsku mirovinu u visini 6.499 kuna kao 70-postotni ratni invalid s raznim teškim dijagnozama i pored svega je, od strane Nevenka Barbarića i Dragana Čovića postavljen za ministra. Umjesto ostavke koju je davno trebao dati i činjenica upletenosti u razne nezakonite radnje, Boras se s potporom predsjednika HDZ BiH Ljubuški Tonija Kraljevića, predsjednika HDZ BiH ZHŽ Barbarica i napose Dragana Čovića, i dalje nalazi na ministarskoj funkciji.

Glavna rasprava se ima održati 3. srpnja, s početkom u 12 sati, a pripremno ročiste je održano 15. svibnja. Za DORH cijeli slučaj je jasan. Izuzeta je dokumentacija koja potvrđuje krivnju Borasa i očekuje se osuđujuca kazna. U prikupljanju dokaznog materijala kojim se potvrdjuje kazneno djelo sudjelovale su i institucjje iz BiH.

Zdravko Boras se do sada branio i opravdavao riječima kako je morao hraniti svoju djecu.

Za njegova mandata u MUP-u dogodile su se brojne nezakonitosti. Već je otvoreno nekoliko sudskih procesa protiv službenika u policiji. Također izlaze afere o zaštiti pronevjera u općini, krivotvoreni su brojni postupci u policiji, policijski inspektori se terete za umiješanost u organizaciju rasparčavanja teških droga, a i sam Nevenko Barbarić se odredio kao svjedok ovakvog kriminala.

I pored svega Boras uziva veliko povjerenje Dragana Čovića, Nevenka Barbarića i Tonija Kraljevića i najvjerojatnije će, i nakon predstojećih izbora, ostati na ministarskoj poziciji.

Informaciju o suđenju je objavio Općinski sud u Splitu.

Ljubuski.net