Nagrada „Gordana Jelić“ za najboljeg volontera u 2020. pripala Franji Ostojiću i Biserki Selimović

Danas, 5.12. 2020. na Međunarodni dan volontera proglašeni su dobitnici Nagrade „Gordana Jelić“ za volontera godine 2020. u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Ovo priznanje dodjeljuje se s ciljem podizanja opće razine svijesti o volontiranju koje je pokretačka snaga brojnih organizacija i inicijativa te ima značajan pozitivan utjecaj na pojedinca i društvo, te stoga nosi ime pokojne Gordane Jelić koja je upravo takav utjecaj ostavila u svojoj zajednici i u humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“.

Nagrada „Gordana Jelić“ za najboljeg volontera u Bosni i Hercegovini pripala je Franji Ostojiću iz Čitluka, dok je u Republici Hrvatskoj Nagrada pripala Biserki Selimović iz Rijeke.

„Sretan sam. Osjećam zahvalnost prema Bogu što mi je dao sposobnost i mogućnost da pomažem drugima, jer pomažući drugima ja sam osjećao zadovoljstvo, sreću i unutarnji mir. Osjećam i želim da moje djelovanje bude na radost drugih. Hvala Vam što ste pored svih dobrih, marljivih i vrijednih volontera odabrali upravo mene. Sa još većim žarom i ljubavlju ću i dalje činiti dobro i pomagati drugima.“ – Franjo Ostojić (49), dobitnik Nagrade „Gordana Jelić“ za volontera godine u BiH.

Franjo je inicijator osnivanja udruge roditelja i prijatelje djece s posebnim potrebama „SUSRET“, jedan je od osnivača, pokretač je i provoditelj aktivnosti unutar udruge koje obogaćuju živote djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji i pružaju im potrebnu podršku i pomoć. Iza njega je pokretanje humanitarne akcije za nabavu specijaliziranog vozila za prijevoz djece s teškoćama, pokretanje Međunarodnog hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju i mnoge druge aktivnosti usmjerene na najpotrebitije. Kroz 10 godina Franjo je svakodnevno uključen u rad Udruge „Susret“, što iziskuje snažnu predanost i ljubav prema korisnicima, a razlog, poticaj i motivacija je prije svega njegova kćerka Lucija, dijete s teškoćama u razvoju, koja ga je naučila kako pružati čistu i iskrenu ljubav svima u okolini.

Franju opisuju kao samozatajnu osobu koja ne traži pozornost i zahvalu, a pri tome bezuvjetno i uporno pomaže pronalazeći rješenja za svaki problem.

Biserku Selimović (72), dobitnicu Nagrade „Gordana Jelić“ za volonterku godine 2020. u Republici Hrvatskoj, telefonski poziv sa informacijom o nagradi zatekao je upravo tijekom volontiranja u Kući utočišta – Dnevnom centru za beskućnike. Sretnu vijest primila je s velikim iznenađenjem i iskrenom zahvalnošću: „Zahvalna sam voditeljici udruge Depaul s. Veroniki Popić, svim volonterima s kojima surađujem i svim korisnicima Kuće utočišta te svome sinu i unucima na podršci i razumijevanju da činim ono što volim. Kroz sve ove godine volontiranja i pomaganja spoznala sam da sam od naših korisnika puno toga primila jer se s volontiranjem uvijek više prima nego daje. Volontiranje otvara nove vidike, proširuje srce za bližnjega, uči nas nesebičnosti, prepoznavanju čovjeka i njegove potrebe te nas same čini boljim ljudima. Smisao i ispunjene našeg života je život koji živimo darujući se drugima. Vjerujem da će svatko tko odluči volontirati i darovati svoje vrijeme i talente koje ima drugima osjetiti radost, blagoslov i ispunjenje srca. Ljubav drugih možeš primiti samo ako ju daruješ i stoga pozivam i druge da krenu putem volontiranja te pronađu svoje mjesto kao što sam ga ja pronašla u udruzi Depaul Hrvatska.„

Biserka je u 2020. godini i tijekom COVID-19 pandemije, koja je postavila brojne prepreke za volonterske aktivnosti, volontirala čak 607 sati. Biserka svaki vikend sudjeluje u pripremi i podjeli toplog obroka za beskućnike, a nakon toliko godina volontiranja poznaje korisnike, prati njihov životni hod i pruža im uslugu savjetovanja. Korisnici ju prihvaćaju, poštuju, zahvalni su i rado otvoreno i iskreno razgovaraju. Osim redovitog volontiranja, Biserka sudjeluje na raznim edukacijama, često pronalazi donatore i nudi kreativne ideje za prostor kuhinje i pripreme obroka. Također je bila najstariji sudionik inicijative „Jedna noć pod zvijezdama“ u sklopu koje se iskazivala podrška i solidarnost s beskućnicima. Njezina prijava istaknula se po dugogodišnjem volonterskom angažmanu, predanosti, redovitosti, broju volonterskih aktivnosti u koje je uključena te činjenici da volonterka treće dobi što njezin volonterski utjecaj čini još značajnijim i vrjednijim divljenja.

Odluku o dobitnicima priznanja je donijelo povjerenstvo od 5 članova, a oni su, redom: Matea Pandurić, tajnica humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i voditeljica Službe za financije, administraciju i projekte; Radmila Gašpar, višegodišnja članica Odbora, dugogodišnja ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg, prijateljica pok. Gordane Jelić; Željko Miškulin, predsjednik humanitarne udruge „Branitelj pomaže branitelju“ iz Vukovara i jedan od pokretača palijativne skrbi za hrvatske branitelje; Ljerka Bralo, prošlogodišnja pobjednica izbora za najboljeg volontera u 2019.g. u Bosni i Hercegovini, dugogodišnja članica udruge Svjetlo iz Viteza, pokretač mnogih inicijativa i volonterskih akcija; Josipa Galić, prošlogodišnja pobjednica izbora za najboljeg volontera u 2019.g. u Republici Hrvatskoj, odgajateljica u učeničkom domu Marija Jambrišak u Zagrebu, istaknuta humanitarka, iza koje su na desetke humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale stotine ljudi, od Zagreba do Afrike.

Pristigle prijave Povjerenstvo je ocjenjivalo kroz primjenu nekoliko kriterija uz nastojanje da priznanje bude zahvala i motivacija za daljnji osobni angažman volontera, ali i poticaj specifičnoj dobnoj skupini i lokalnoj zajednici kojoj najbolji volonter pripada za uključivanje u volonterske aktivnosti.

Osim osvajača Nagrade, povjerenstvo je prepoznalo još izrazito kvalitetnih i istaknutih kandidata sa zapaženim djelovanjem u društvu. Iz svake pojedinačne prijave bilo je vidljivo kako je solidarnost, predanost i ljubav prema bližnjem u vlastitoj zajednici i šire nadvladala strah i prepreke s kojima se susrećemo u ovoj 2020. godini.

Od srca čestitamo volonterima 2020. godine Biserki Selimović i Franji Ostojiću, ali i svim drugim kandidatima i njihovima prijaviteljima, što svakodnevno potvrđuju da je čovjek čovjeku najbolji i najpotrebniji lijek.

„Profesorica Gordana Jelić je bila najbolji primjer kako se malim koracima mogu napraviti velike stvari. Želimo da ova nagrada bude poticaj svima da preuzmu aktivniju ulogu u zajednici u kojoj žive, bez obzira o kojoj udruzi i akciji je riječ jer je velika snaga promjene u rukama svakog od vas“, izjavio je predsjednik Soldo.

Ovogodišnju Nagradu „Gordana Jelić“ izradila je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture, Iva Zeljko Pešorda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, dodjela nagrade „Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj odgođena je i održat će se naknadno, ovisno o epidemiološkim prilikama, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a u aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se i u sklopu istoimenog projekta koje sufinancira Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Više o nagradi Gordana Jelić

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ dodjeljuje nagradu “Gordana Jelić” istaknutim pojedincima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za sudjelovanje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti čime se značajno doprinosi poboljšanju kvalitete života korisnika ili općoj dobrobiti zajednice, aktivnom uključivanju građana u društveno odgovorna događanja te u konačnici razvoju humanijeg i solidarnijeg društva.

Nagrada nosi ime “Gordana Jelić” u čast preminule profesorice psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega čiji volonterski doprinos i angažman u radu humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ je nemjerljiv. Profesorica Gordana Jelić je inicijator i začetnik provedbe modela pomoći putem trajnog naloga – jednog od najvažnijih modela pomoći koji je danas temelj opstojnosti, rada i i djelovanja humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

SirokiBrijeg.info