MUP ŽZH REAGIRA: SIPA će provjeriti kandidate za policajce, kako ne bi bilo onih “s one strane zakona”!

U četvrtak 4. veljače Dnevni list je objavio tekst pod naslovom “Mene,hrvatskog branitelja nisu primili, ali jesu kandidate s one strane zakona”.

Navedeni tekst obiluje neistinama i neutemeljenim optužbama koje je iznio jedan od kandidata.

Kao prvo, nije istina da kandidati od početka nemaju uvid u rezultate testiranja.

Naprotiv, svaki kandidat je mogao, nakon svakog kruga testiranja, zatražiti uvid u rezultate koje je postigao, a onim kandidatima koji su to zatražili to je i omogućeno.

Ovo pitanje je regulirano čl. 52. Zakona o policijskim službenicima koji glasi:

Članak 52.

Obavijest

1) Policijsko tijelo na svojoj oglasnoj ploči objavljuje listu s rezultatima postignutim na svakom testu, kao i konačne rezultate svih kandidata koji su pristupili testovima najkasnije u roku od trideset dana od dana posljednjeg testiranja. Na bodovnoj listi navode se i kandidati koji su uspješno završili testiranje i kandidati koji su predloženi za upošljavanje.

2) Kandidat koji je pristupio testiranju iz članka 51. stavka 2. ovoga Zakona ima neometani pristup rezultatima svojih testova.

Posljednje testiranje je provedeno 11. siječnja a Lista s rezultatima postignutima na svakom testu, kao i konačni rezultati svih kandidata koji su pristupili testovima, objavljena je na Oglasnoj ploči Ministarstva 4. veljače, dakle u zakonskom roku.

Također, 4. veljače je, na Oglasnoj ploči MUP-a, objavljena Obavijest u kojoj se navodi pouka o pravnom lijeku odnosno navodi se da svi nezadovoljni kandidati mogu u roku od osam /8/ dana uložiti žalbu Policijskom odboru.

Nadalje, kandidat Dražen Pehar u izjavi za Dnevni list je naveo da se pročulo “da su na spomenutom natječaju primljeni neki kandidati koji već imaju i kriminalni dosje u policiji, više puta su privođeni i kažnjavani zbog nasilničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, tuče i sprječavanja službenih osoba prilikom vršenja službenih radnji”.

S tim u vezi možemo reći da još uvijek nitko nije primljen u službu.

Natječajna procedura nije završena a bit će završena kada Policijski odbor odluči o svim podnijetim žalbama te će tek tada policijski komesar odobriti Konačnu listu kandidata predloženih za upošljavanje.

Nakon što policijski komesar odobri Konačnu listu kandidata predloženih za upošljavanje tada se pokreće procedura sigurnosne provjere.

Sigurnosnu provjeru svih kandidata predloženih za upošljavanje izvršit će Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) što znači da je time eliminirana mogućnost da u policijske redove bude primljen kandidat koji je “s one strane zakona”.

Na kraju možemo reći da smo duboko razočarani i zgroženi ovim neutemeljenim optužbama, kao i sličnim neutemeljenim optužbama koje se skoro pa svakodnevno objavljuju na nekoliko web portala.

Bez namjere da se upuštamo u nepotrebne polemike reći ćemo tek to da poslove iz svoga djelokruga rada radimo profesionalno, transparentno a postigli smo i zavidnu efikasnost.

MUP Županije Zapadnohercegovačke