MUP ŽZH nakon umirovljenih 35 policajaca u 2016. godini, dovodi novih 70 da nas čuvaju, paze i maze!

U cilju osiguravanja još boljeg stanja sigurnosti u Zapadnohercegovačkoj županiji, Ministarstvo unutarnjih poslova radi na jačanju i profesionalizaciji svojih kadrova. Uz konstantnu obuku postojećih policijskih službenika i inspektora te nabavu kvalitetne opreme, u tijeku je natječaj za obuku i zapošljavanje 30 kadeta u činu policajca i 5 kadeta u činu mlađeg inspektora, koji bi s radom trebali početi već u ovoj godini, piše Večernji list BiH.

Zbog činjenice da je krajem prošle godine veliki broj djelatnika ovog ministarstva otišao u mirovinu, planiran je još jedan natječaj koji bi trebao biti raspisan u prvoj polovini ove godine. Kako navodi ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras, prošle godine u mirovinu je otišlo 35 djelatnika ovog ministarstva, od toga samo u prosincu njih 25. Riječ je uglavnom o djelatnicima koji ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovinu, te su zbog najava usvajanja novog Zakona o umirovljenju na razini Federacije BiH, odlučili iskoristiti ovo pravo.

Odlaskom spomenutog broja djelatnika u mirovinu otvorila se potreba za dodatnim zapošljavanjem kadrova, zbog čega je i u ovoj godini planiran jedan natječaj kojim bi se zaposlilo dodatnih 35 policijskih službenika i mlađih inspektora , kazao je ministar Boras. Dodaje kako, prema pravilniku o unutarnjem ustrojstvu, Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije trenutačno nedostaje oko 70 policijskih službenika, što će biti zadovoljeno zapošljavanjem na spomenuta dva natječaja.

Kada je riječ o natječaju koji je u tijeku, zanimljivo je spomenuti kako se za 35 radnih mjesta prijavilo više od 190 kandidata, od kojih je njih 170 zadovoljavalo kriterije propisane natječajem.

Testiranje koje je provedeno do sada prošlo je oko 100 kandidata, a najboljih 35 će dobiti priliku za školovanje za čin policajca odnosno mlađeg inspektora, dok ostali mogu ponovno konkurirati na natječaju koji će biti raspisan u sljedećim mjesecima. Kandidatima je ostalo još proći sigurnosne provjere, nakon čega će se vidjeti bodovna lista koja će biti jedini kriterij prema kojem će se vršiti odabir. Prvih 35 kandidata s najvećim brojem bodova ide na školovanje , kazao je ministar Boras.

Ističe kako je svim onim kandidatima koji nisu zadovoljili kriterije ili nisu položili neke od testova ostavljen zakonski rok za žalbe, zbog čega proces i traje više od pet mjeseci (natječaj je raspisan u srpnju 2015. godine).

Početak školovanja planiran je za ožujak, a trajat će šest odnosno deset mjeseci, ovisno o kojoj se kategoriji radi. Kadeti za čin policajca bi trebali biti deset mjeseci na obuci, a za čin mlađeg inspektora 6 mjeseci. Jer u pitanju je viša i visoka stručna sprema za mlađe inspektore, dok je za čin policajca riječ o srednjoj stručnoj spremi , kazao je Boras.

Kada je riječ o financiranju obuke kadeta, za njih 70 iz proračuna Zapadnohercegovačke županije bit će izdvojeno više od 700.000 konvertibilnih maraka. Naime, svaki kadet, odnosno njegovo školovanje i troškovi koji idu uz to, te nabava opreme (odora i oružje) županiju stoji više od 10.000 KM.

Večernji list BiH