MUP-a ZHŽ tvrdi da ministar Boras nije napao sugrađanina i demant na navedene tvrdnje

LJUBUŠKI – Sektor kriminalističke policije MUP-a rasvijetlio je kazneno djelo Lažno prijavljivanje iz čl. 347. st. 4. KZ-a FBiH, a za izvršenje navedenog kaznenog djela osumnjičen je T. B. (51) iz Ljubuškog.

Naime, u ponedjeljak 7. prosinca oko 17:50 h T. B. (51) je telefonski prijavio da ga je, u hodniku ispred Gradske vijećnice u Ljubuškom, prvo verbalno a potom i fizički napao ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Zdravko Boras.

T. B. (51) je odbio u ponedjeljak dati Izjavu o navodnom napadu, s obrazloženjem da osjeća zdravstvene tegobe kao posljedicu navodnog udarca, te je u skladu s tim zatražio pregled u Domu zdravlja Ljubuški, odakle je upućen na pretrage u SKB Mostar.

U utorak 8. prosinca T. B. (51) je dao Izjavu u svojstvu svjedoka u kojoj je ponovio navode iz telefonske prijave – izjavio je da mu je prethodne večeri, u hodniku ispred Gradske vijećnice u Ljubuškom, ministar Boras zaprijetio riječima “Ukopat ću te” i da ga je potom šakom udario u trbuh, te je naveo da je opisanom događaju svjedočio veći broj građana, pri čemu je poimence naveo četiri građanina.

Postupajući po prijavi policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a pozvali su u službene prostorije MUP-a četvorici građana za koje je T. B. (51) naveo da su svjedoci navodnog napada, te su od njih uzeli Izjave, a također su uzeli Izjave od još četvorice građana, za koje se naknadno saznalo da su se u navedeno vrijeme nalazili u hodniku Gradske vijećnice u Ljubuškom, a uzeta je izjava i od ministra Borasa.

Svih osam svjedoka u svojim su Izjavama naveli da su se u vrijeme navodnog verbalnog i fizičkog napada nalazili u hodniku Gradske vijećnice, ali nitko nije vidio navodni fizički napad ministra Borasa na T. B, niti je čuo da je ministar Boras istome prijetio.

Također, izvršen je uvid u medicinsku dokumentaciju Doma zdravlja Ljubuški i SKB Mostar, te su u svojstvu svjedoka saslušani liječnik Doma zdravlja Ljubuški i liječnica SKB Mostar koji su izvršili klinički pregled T. B., a temeljem iskaza liječnika i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da na T. B. nema vidljivih ozljeda ili znakova traume.

Temeljem svega navedenoga utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je T. B. (51) prijavio da je počinjeno kazneno djelo propisano zakonom u Federaciji, iako je znao da to djelo nije počinjeno, odnosno uvrđeno je postojanje osnova sumnje da je T. B. (51) počinio kazneno djelo Lažno prijavljivanje iz čl. 347. st. 4. KZ-a FBiH.

Uprava policije MUP-a ŽZH podnijet će Županijskom tužiteljstvu Izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv T. B. (51) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Lažno prijavljivanje iz čl. 347. st. 4. KZ-a FBiH.

Inače, za navedeno kazneno djelo zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, ističu iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Priopćenje od napadnute osobe

Na redakcijski mail portala SirokiBrijeg.info stiglo je priopćenje tj. DEMANT od strane građanina Ljubuškog, Tihomira Bradvice koji je optužen od strane MUP-a ŽZH za “Lažno prijavljivanje”, i iz njega se može isčitati kako se MUP vjerovatno upustio u neke “druge” metode!?

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje MUP-a ŽZH od 18.12. 2015. godine u kojem se navodi da sam lažno prijavio fizički i verbalni napad od strane Zdravka Borasa na funkciji ministra MUP-a ŽZH je neistinito i predstavlja obranu laži.

Još jedanput ponavljam da je Zdravko Boras počinio fizički i verbalni napad, kako sam naveo u prijavi.

MUP je, u svom priopćenju, trebao navesti imena i prezimena ispitanih svjedoka i protiv njih ću podnijeti krivičnu prijavu Tužiteljstvu ŽZH zbog lažnog svjedočenja, sukladno članku 348. stavku 3. KZ F BiH u kojem stoji da je za lažno svjedočenje predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, članka 349.stavku 1. KZ F BiH sprječavanje dokazivanja s kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, kao i ostalim nadležnim institucijama Federacije BiH, da neovisno ispitaju slučaj i utvrde činjenično stanje u što ću uključiti poligrafsko ispitivanje, od strane FUP-a i SIPA-e, svih osoba uključujući i mene.

Osim iskaza svjedoka, koji su lažni, jer su svi gledali što se događa i jasno čuli uvrede i vidjeli čin napada, MUP se upustio i u krivotvorenje medicinske dokumentacije sačinjene u Hitnoj službi Doma zdravlja Ljubuški i SKB Mostar.

U prilogu dostavljam skenirani isječak dokumentacije SKB Mostar u kojemu je vidljiva dijagnoza kontuzija.

dijtb 18122015

Za MUP ZHŽ je očito potrebno imati vidljive ozljede da bi se potvrdio čin napada i nanijeta bol.

Sama medicinska dokumentacija jasno potvrđuje kako je došlo do fizičkog napada i čudi kako se MUP upustio u ovakvo iskrivljavanje činjenica, pored očitih manipulacija s iskazima svjedoka.

Priopćenje MUP-a nije nikakvo iznenađenje, a istina će biti utvrđena sljedećih dana od navedenih institucija, pa će javnost utvrditi vjerodostojnost iskaza strana u postupku, a posebno MUP-a ZHŽ.

Tihomir Bradvica, dip.ing.stroj.