MOSTARSKI IZBORNI CIRKUS: CIK naredio novo brojanje glasova na 70-ak lokacija

CIK je danas održao sjednicu na kojoj je razmatrana točka dnevnog reda sa zahtjevom GIK Mostar o ponovnom otvaranju vreća sa glasačkim materijalom radi novog prebrojavanja i utvrđivanja finalnih rezulatata izbora, sa nekoliko biračkih mjesta. Odluka je usvojena jednoglasno. Naredba će biti izrađena i dostavljena GIK-u Mostar.

“GIK Mostar podnijela je zahtjeve za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezulata. Prijedlog je da se donesu naredbe kojima će se omogućiti otvaranje vreća za nekoliko biračkih mjesta”, priopćeno je na početku sjednice te su navedene sve izborne jedinice za koje je zahtjev upućen.

Podsjetimo, radi se o više od 70 biračkih mjesta na kojima se glasalo u Mostaru.

“Moramo skrenuti pažnju GIK-u kod izdavanja naredbe s tim u vezi, da li će isti članovi biračkih odbora sa istih biračkih mjesta koji nisu uradili kvalitetno posao, biti ponovo angažirani ili će biti delegirani drugi članovi? Jako je važno da taj posao bude transparentan i da se na vrijeme obavijeste javnost o otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata. Ovo treba zapamtiti i zabilježiti, te na kraju pokrenuti određene postupke protiv administracija u Mostaru, jer vidimo da je veliki broj, faktički na pola biračkih mjesta je potrebna manja ili veća intervencija”, kazao je Suad Arnautović, član CIK-a.

“Apsolutna sam suglasna sa svime što je kolega kazao, samo staviti naglasak na transparentan postupak”, kazala je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a.

“Učinili smo maksimalan napor da proces u Mostaru prođe i tehnički ispravno i po svim standardima. Priručnici su osigurani, administracija je imala na raspolaganju sve. Čak smo prije desetak dana poslali par službenika koji su i danas u Mostaru i uspjeli su uočiti ove nedostatke. Žao mi je što je do ovog došlo, ali bitno je što prije utvrditi rezultate. Sigurno je da će biti vremena za analizu rada gradske administracije”, dodao je Arnautović.

Vlado Rogić je kazao da je zabrinut zahtjevom za novo brojanje jer se radi o mnogo mjesta.

“Ja sam zabrinut ovim brojem. Ovo je ogroman broj, možda da usporedimo sa drugim gradovima i vidimo njihove trendove i zašto se to događa. Zbog političkih stranaka, zbog obuke, zbog rada GIK”, kazao je.

Odluka je usvojena jednoglasno. Naredba će biti izrađena i dostavljena GIK-u Mostar.

N1.ba