IZBORI U MOSTARU: Jedni prezadovoljni, drugi debelo razočarani, trći nestali s političke scene!

Završeni su izbori u Mostaru, a prvi, preliminarni rezultati i projekcije rasporeda mandata pokazuju da su se promjene u Mostaru dogodile, ali ipak ne u onom obimu u kojem su se očekivale. Najveći pobjednici u ponovno nacionalne stranke, HDZ BiH i Koalicija za Mostar, ali i Bh blok sa značajnim rezultatima. Značajan rezultat je postigao i HRS koji se profilirao kao druga stranka Hrvata u BiH, a ulazak u Gradsko vijeće kandidata jedinstvene srpske liste povijesni je događaj i za mostarske Srbe i za Mostar. HDZ 1990 je ozbiljno podbacio i strepe hoće li ili ne imati svoga vijećnika, a Koalicija ‘Mostar moj dom’ predvođena HSP-om, izgledno je, neće sudjelovati u radu Gradskog vijeća Mostara u sljedeće četiri godine.

HRS druga stranka u Hrvata u Mostaru, ‘Devedesetka’ pala

Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) kazao je da je ta stranka druga stranka Hrvata u Mostaru.

“Sigurno ulazimo u Gradsko vijeće i ovo je rezultat našeg rada. Mi smo dokaz da može postojati nepotkupljiva i dosljedna oporba i koja stoji djelima iza onoga što promoviramo. Ovo je pobjeda svih Mostarki i Mostaraca koji žele imati dostojanstven život i opravdati ćemo glasove koje su nam dali. Više ništa u politici neće biti isto jer se mi samo zagrijavamo”, kazao je Raguž.

Za razliku od njega Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 nema previše razloga za slavlje. On je čestitao izbornim pobjednicima, HDZ-u BiH i HRS-u, te je rekao da je rezultatom svoje stranke razočaran i nezadovoljan iako su imali kvalitetan program i kvalitetne kandidate.

“Birači su nam poslali jake i znakovite poruke i HDZ 1990 će ih vrlo ozbiljno shvatiti i analizirati i zasigurno će biti potrebno i donošenje teških odluka. Nadam se da ćemo uspjeti ući u Gradsko vijeće, a ako budemo ušli to će biti na granici”, komentirao je predsjednik HDZ 1900.

‘Koalicija za Mostar’: Apsolutni pobjednici

‘Koalicija za Mostar’ koalicija stranaka SDA, SBB, DF, SBIH i BPS apsolutni su pobjednici izbora u Mostaru”, rekao je Anel Kljako, predsjednik ŽO SBB HNŽ-a. “Činjenica je da nas u Gradskom Vijeću čeka puno izazova. Vlast čine pobjednici, a ostaje za vidjeti tko će činiti vlast. Očekujem da ćemo puno brže izabrati vlast nego što je to bilo 2008. godine”, kazao je Kljako.

Šerif Špago, iznoseći preliminarne rezultate tek 28% posto uzorka za Gradsku listu, kazao je da ‘Koalicija za Mostar’ ima 42% glasova, HDZ BiH 31%, bh blok 11%, lista ‘Ostajte ovdje’ 4%, a HRS 6%.

U bh bloku “jako, jako zadovoljni”

U Bh bloku, koaliciji SDP-a i Naše stranke, vrlo su zadovoljni rezultatima. Nositelj liste BH bloka, koalicije SDP-a i Naše stranke Arman Zalihić, kazao je da imaju brojeve koji ohrabruju.

“Jako smo zadovoljni brojkama koje dolaze u naš stožer. U Starom gradu smo već pobijedili na nekoliko biračkih mjesta, u Središnjoj zoni, Donjoj mahali, Brankovcu itd. Kada je riječ o Gradskim područjima Jugozapad i Zapad, tu smo druga politička opcija iza HDZ-a, i po ovim projekcijama, sigurno ćemo uzeti vijećnička mjesta na tim područjima. Sve u svemu, jako, jako smo zadovoljni”, naveo je Zalihić.

Slično je kazala i nositeljica liste za Stari grad Irma Baralija, koja je ponovila je da su posrijedi povijesni izbori te da je ova Koalicija, kako je kazala, unatoč prljavoj kampanji, polučila odličan rezultat. “Povijesni izbori i povijesni izbori za Stari grad. Od pet mandata najvjerojatnije imamo tri”, kazala je Baralija.

Srbi ušli u Gradsko vijeće Mostara

Jedinstvena srpska lista ‘Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar’, koju su podržali i SNSD i SDS osvojila je jedan mandat u Gradskom vijeću – novi vijećnik je nositelj te liste dr. Velibor Milojević. On je u prvoj izjavi za medije rekao kako se nada konstruktivnom radu u Gradskom vijeću Mostara za bolju budućnost svih žitelja Mostara.

“Ovo je pobjeda srpske zajednice u Mostaru i nakon skoro 30 godina srpska zajednica će imati predstavnika u Gradu Mostar”, kazao je.

Izlaznost 55%, ali ipak nedovoljno

Središnje izborno povjerenstvo BiH priopćilo je da je odziv birača na redovitim biračkim mjestima na lokalnim izborima u Mostaru bio 55%, odnosno da je u sedam izbornih jedinica u Mostar glasalo 52.865 birača upisanih u Središnji birački popis od njih registriranih 100.864. Iako su izbori u Mostaru dugo očekivani, tek natpolovičnom izlaznošću mnogi nisu zadovoljni.

No, to je ipak za skoro 5% veći postotak odziva birača nego što je bio na lokalnim izborima u studenom u BiH kada je glasala polovica registriranih birača – 1.577.653 od njih ukupno 3.155.316. Kada je riječ o entitetima, odziv glasača u FBiH bio je ispod polovičan (896.722 ili 47%), a u RS-u iznad polovičan (643.456 ili 55%), a u Brčko Distriktu glasalo je 45% ili 37.425 od registriranih 81.383 birača.

Podsjetimo na mandate iz izbora 2008. godine

Za podsjetiti je i usporediti rezultate na posljednjim lokalnim izborima u Mostaru iz 2008. godine. Tada je u Mostaru SDA uvjerljivo zadobila najviše mandata – čak 12 vijećnika od 35 koliko broji Gradsko vijeće Mostara. HDZ BiH osvojio je 7 vijećničkih mandata, a isto toliko mandata osvojila je i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB) Jerke Ivankovića Lijanovića koje, nakon sudskih procesa protiv njenih osnivača braće Lijanović, uopće nije bilo na izborima.

SDP BiH osvojio je 3 vijećnička mandata, isto kao i HDZ 1990, a Stranka za BiH 2, dok je HSP imao jednog vijećnika. Međutim, tada novi gradonačelnik Mostara, HDZ-ovac Ljubo Bešlić, izabran je u trećem krugu glasanja, tek nakon 440 dana od izbora i to tajnim glasanjem vijećnika, nakon beskonačnih pregovora i kompromisa SDA i HDZ-a.

Naime, za Suada Hasandedića u prvom krugu glasovanja glasalo je 14 vijećnika, za Bešlića je glasalo njih 12, a Romića 7. Međutim, iz razloga što nijedan kandidat nije zadobio dvije trećina vijećničkih glasova uslijedio je drugi krug u kojem su se našli Bešlić i Hasandedić bez Romića jer je ovaj imao najmanje glasova, i novi pregovori. No, niti drugi krug nije dao pobjednika: Hasandedić je ponovno dobio dva glasa više od Bešlića, 15:13, no to nisu bile dvije trećine glasova te je uslijedio treći krug izbora gdje se, prema Statutu, gradonačelnik birao prostom većinom.

Bešlić je sa 17 vijećničkih glasova postao po drugi put gradonačelnik Mostara i na tom mjestu je ostao sljedećih 11 godina, a na poziciji prvog čovjeka Mostara ukupno 15 godina. Suad Hasandedić ostao je na 15 glasova, a SDA, kao stranka s najviše vijećničkih mandata, bez gradonačelnika.

Ostaje za vidjeti hoće li takvih kompromisa ili, kako ih neki nazivaju “političkih dealova”, biti i nakon ovih izbora.

Dnevni.ba