Momak iz Posušja u SAD-u se predstavio kao generalni konzul BiH i žalio se na uhićenje Radončića

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH do danas nije potvrdilo Ivana Šušnjara na dužnost generalnog konzula BiH u Chicagu”, kazao je za novinsku agenciju Patria Nebojša Regoje, glasnogovornik MVP BiH.

Šušnjara je na ovu poziciju imenovalo Predsjedništvo BiH prošle godine u ljeto.

Prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri, on je po dolasku u SAD akreditive trebao predati u State department. Nepoznanica je da li je on to uopće uradio ili je predao akreditive ali od zemlje domaćina još uvijek nije dobio zeleno svjetlo.

To nije neuobičajeno, da zemlja domaćin svojim odbijanjem prihvaćanja akreditiva prešutno šalje signal zemlji iz koje dolazi diplomata da je na njenom tlu nepoželjan.

Do imenovanja Šušnjara, generalni konzul je bio Brane Pećanac. No, kako Šušnjar inače kadar HDZ-a BiH i osobni prijedlog Dragana Čovića, nije dobio zeleno svjetlo, konzulatom rukovodi v.d. generalnog konzula Enisa Hadžović.

S obzirom da je Ivan Šušnjar, predstavljajući se kao generalni konzul BiH iznosio stavove o gorućim i važnim političkim pitanjima u BiH, pitali smo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da li je Šušnjar to sve govorio u ime naše zemlje, jer ga je Predsjedništvo BiH imenovalo.

“Sve što je Šušnjar govorio na marginama Molitvenog doručka organiziranog u Bijeloj kući prije nekoliko dana su što se tiče MVP-a isključivo njegovi osobni stavovi i on je za nas do službene potvrde privatno lice” – kazao je Regoje.

Prema izvorima NAP-a iz Ministarstva vanjskih poslova, svaki imenovani diplomata mora proći određene pripreme. Šušnjar to prema službenoj evidenciji uopće nije uradio, što je također indikativno.

Šušnjar je prema izjavama koje su objavljene u pojedinim medijima, senatoru Johnu McCainu, kojeg je zanimao porast broja domaćih autentičnih pristalica radikalizma u BiH, što se čini u vezi sa tim i zašto se ne intervenira rekao:

“Kazao sam senatoru McCainu da mi je drago što je netko postavio ovo pitanje, da mislim kako je važno za BiH da se tom zlu stane na vrijeme na put i kako mi je žao što dvojica najpozvanijih ljudi iz BiH, kada je u pitanju sigurnost nisu tu. A jedan od njih je zatvoren i to baš onaj koji se možda najglasnije u javnosti i kao ministar sigurnosti BiH zalagao protiv radikalizacije BiH, a to je gospodin Radončić. Nije na meni da tu sada otvaram druge podatke i pričam protiv vlastite zemlje, ali sam smatrao da je to važno spomenuti. Senatora je ta informacija svakako iznenadila”.

Šušnjar je senatoru također kazao da je znakovito da je Fahrudin Radončić pritvoren pred sami dolazak u SAD i na ovu konferenciju, piše Patria.

No, Ivan Šušnjar za Bljesak.info navodi kako je u SAD pozvan ”od strane gospode iz Kongresa i St. Departmenta kao novoimenovani generalni konzul BIH u generalnom konzulatu u Chicagu”.

”Ključna riječ u ovoj tvrdnji je riječ ‘novoimenovani’. Dakle netko tko je imenovan, ne nužno netko tko je sukladno tom imenovanju i preuzeo dužnost. Jer preuzimanje dužnosti se može odgoditi zbog ovih ili onih razloga – poslovnih, privatnih, zdravstvenih, bilo kojih”, rekao je Šušnjar i dodao kako se kao takav tamo i predstavljao, ”kao netko tko je nositelj imenovanja, ne kao netko tko je preuzeo dužnost”.

Navodeći kako ”Regoja jako dobro zna tko se u MVP lažno predstavljao i predstavlja”, Šušnjar je rekao kako se ne radi ni o kakvom diplomatskom skandalu, ”nego pokušaju SDP-ovog kadra u MVP da za svoju novinsku agenciju napravi bombastičan medijski naslov”.

”Ministarstvo vanjskih poslova je i danas Lagumdžijin doušnički bastion. Bio sam tamo. U toj zgradi svatko radi protiv svakoga. I cijeli sustav je zapravo sustav međusobnog podapinjanja. Gospodin Regoje postavlja pitanje zašto do sada nisam prošao procedure obuke. On bi kao SDP kadar morao znati da sam ja do kraja studenog bio na sudu, na namještenoj parnici, na koju me spremilo Čamparino ‘nezavisno’ tužiteljstvo, nakon što sam otkrio korupciju u MVP-u u slučaju Nerkez Arifhodžić”, rekao je Šušnjar.

Šušnjar je naveo kako se slaže s Regojom da njegove ili izjave bilo kojeg diplomate Ministarstva treba tumačiti isključivo kao privatne sve do dolaska egzekvature ili agremana.

”No, kako će koji mediji prenijeti te izjave i u kojem kontekstu ja na to ne mogu utjecati. Ja sam medijima kazao što sam rekao u susretu sa senatorom McCainom. I to je to. Niti jedne riječi tu nije bilo o bilo kakvom načinu moga predstavljanja niti sam se ja senatoru predstavio kao netko tko ‘jest’ nego onako kako je jedino ispravno da se predstavim- kao netko ‘tko je imenovan da bude’. I kakvog su me tamo uostalom i pozvali”, navodi Šušnjar i dodaje kako mu je nejasno gdje je u svemu tome diplomatski skandal?

SirokiBrijeg.info