Mladi i društvene mreže

Moć i utjecaj medija, a samim time i društvenih mreža danas su toliko veliki da su nam se uvukli u kožu, a razvoj novih tehnologija promijenio je svijet u kojem živimo, naše navike, ponašanje i komunikaciju. Posebna meta, zarobljenici novih načina komunikacije i društvenih mreža su mladi naraštaji.

S Ines Perić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru razgovarali smo o tome kakav je utjecaj društvenih mreža na mlade, postoji li dovoljno privatnosti na društvenim mrežama te gube li mladi svijest o granicama između stvarnog i virtualnog svijeta.

„S jedne strane komunikacija je olakšana, komuniciramo s ljudima u svim dijelovima svijeta, a s druge strane zanimljiva je ta dostupnost informacija s kojom se javlja i problem selekcije, te su mladi često opterećeni informacijama“ kazala je Perić.

Danas imamo toliko novih načina komunikacije. Svugdje smo povezani, preko pametnih telefona, tableta, email-om, SMS-om, preko društvenih medija, Skype-a, sve su to suvremeni načini za održavanje kontakta među ljudima a mladi su ipak najviše izloženi virtualnom svijetu i samim time da umanjuju sposobnost komunikacije licem u lice.

„Komunikacija se promijenila, a ljudi imaju potrebu komunicirati. U jednu ruku se izgubio kontakt licem u lice, ali smatram da on nikad neće nestati. Istraživanja u medijskoj pedagogiji pokazuju da djeca gube empatiju i lakše vrijeđaju jedni druge upravo zato jer ne vide reakciju“ istaknula je Perić.

Internet je medij koji nitko ne nadgleda, privatnost korisnika na društvenim mrežama je ugrožena.

Viša asistentica Ines Perić ističe kako privatnost postoji, ali se postavlja pitanje koliko se djeca znaju zaštiti i koliko razumiju pravila privatnosti.

„Tko god ima profil na društvenim mrežama zna da može zaštiti podatke, ukoliko želi. Možda bi se trebalo povećati obrazovanje o toj temi, te podići svijest o tome koje su opasnosti od izlaganja svoje intime online“ kazala je Perić.

Društvene mreže se koriste u svim životnim segmentima i situacijama. Podizanjem svijesti i adekvatnim obrazovanjem kako u školama, tako i kod roditelja može se postići kvalitetnije i sigurnije vrijeme koje maloljetnici provode na društvenim mrežama.

SirokiBrijeg.info / Ivana Mandić i Tanja Kraljević