Zbog teškog financijskoga stanja i deficita od oko 212 milijuna konvertibilnih maraka, Federalni zavod MIO ovih dana podiže novi kredit. Riječ je o sredstvima koja će biti korištena od 1. siječnja 2017. godine. Kako se neslužbeno doznaje, Zavodu je nužno zaduženje od 80 milijuna konvertibilnih maraka kako bi se isplata mirovina nastavila sadašnjom dinamikom, piše Večernji list BiH.

Zahtjev na Vladi FBiH

Ako do kraja godine ne budu raspolagali s kreditom u navedenoj visini, mirovine će opet kasniti, odnosno njihova isplata će trajati više od mjesec dana, kao što je to bilo u prvoj polovini ove godine. Vlada Federacije BiH je na jednoj od svojih posljednjih sjednica razmatrala zahtjev o zaduženju Zavoda MIO te je usvojen zaključak da se prihvaća informaciju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o pokretanju postupka javne nabave kreditnih sredstava.

“Daje se suglasnost Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje da žurno pokrene postupak javne nabave kreditnih sredstava”, stoji u zaključku Vlade FBiH.

Dugovanja za doprinose

Podsjetimo, Zavod MIO je isti iznos kredita tražio i u lipnju, međutim, odobreno mu je zaduženje od svega 63 milijuna KM. Ovaj kredit Zavod MIO mora vratiti do kraja godine. Na problem nedostatka sredstava nedavno je upozorio zamjenik ravnatelja MIO Ivan Rogić.

“Moramo vratiti kredit do konca godine i već smo raspisali natječaj za uzimanje novog kredita od banaka za sljedeću godinu. Znači, situacija će biti vrlo teška do kraja godine, a pogotovo početkom sljedeće. Nadamo se i mislimo da će program mjera Vlade FBiH u vezi s neuplaćenim doprinosima uroditi plodom jer, kao što je poznato i široj javnosti, veliki broj pravnih subjekata u Federaciji duguje Zavodu za doprinose više od dvije milijarde maraka”, kazao je ovom prilikom Rogić.

Uz naplatu dugovanja, Rogić izlaz iz trenutačne situacije vidi u rizničnom načinu poslovanja. Naime, stavljanjem na snagu novog Zakona o MIO i u Federaciji BiH bi se trebalo početi s rizničnim poslovanjem, što se u Republici Srpskoj primjenjuje već neko vrijeme.

“Prelazak na riznično poslovanje predviđen je novim reformskim Zakonom o MIO i nadamo se kako će se to dogoditi vrlo brzo nakon njegova usvajanja. Za Zavod bi ovakav način poslovanja značio sigurnost jer bi svi umirovljenici mirovinu dobili istoga dana i u isto vrijeme”, naveo je Rogić.

Inače, ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Vesko Drljača kazao je kako očekuje primjenu novog Zakona o MIO početkom iduće godine.

“Očekujemo kako će vrlo brzo biti održane sjednice Zastupničkog i Doma naroda federalnog Parlamenta i kako će taj zakon biti usvojen do nove godine. Trenutačno sublimiramo amandmane koje smo dobili i moramo pripremiti izjašnjenje Vlade”, rekao je Drljača.

Vecernji.ba