Miroslav Škoro gost ovogodišnje Karnevalske Republike Ljubuški

LJUBUŠKI – Ljubuški Karneval, najveća i najveselija manifestacija u gradu, i ove godine donosi niz zanimljivosti. Najzvučniju novost, svakako, predstavlja dolazak Miroslava Škore, jednog od najpopularnijih hrvatskih pjevača.

U okviru karnevalskih svečanosti, u Ljubuškom su i proteklih godina gostovali brojni poznati glumci, komičari i glazbenici, od afričkog Ljubušaka Antimona Čule, do mostarskog ćiraša Marinka Ćutuka iz Audicije. Ipak, Miroslav Škoro svakako je najveća glazbena zvijezda koja će kročiti na tlo Karnevalske Republike Ljubuški.

Škoro poseban gost

Kako navode organizatori, prvu veliku novost 19. po redu manifestacije predstavlja Dječji Karneval, koji će se po prvi put u Ljubuškom održati sedam dana prije „Velikog Karnevala“. Tako će 19. veljače male maškare iz ljubuških osnovnih škola i dječjih vrtića formirati pred OŠ Marka Marulića dječju karnevalsku povorku, koja će svoj mimohod gradskim ulicama završiti na središnjem gradskom trgu. Tamo će se nastaviti dječji karnevalski program, nastupima svih dječjih skupina, kao i kratkim doskočicama voditelja.

Sedam dana kasnije, 26. veljače, na tradicionalnu ljubušku pokladnu nedjelju, kreće već dobro poznato karnevalsko ludilo od ranih jutarnjih sati. Karnevalska vozila će, kako tradicija nalaže, krenuti iz Prologa te prolaziti kroz većinu sela općine Ljubuški gdje će im se priključiti brojni sudionici.

Dolaskom u grad, program se nastavlja u ponešto izmijenjenom obliku u odnosu na protekle godine. Skup maškara bit će točno u podne na Autobusnom kolodvoru u Ljubuškom. Program na Centru malih sportova započet će u 13, a završiti oko 15 sati. Ovog puta, gledatelji koji žele nazočiti karnevalskom programu i koncertu Miroslava Škore, trebat će izdvojiti simboličan iznos novca za cijenu ulaznice. Naime, ulaznice će se prodavati po cijeni od 5 KM u pretprodaji, a 7 KM na dan karnevalske fešte. Za djecu, pak, ulaz će biti besplatan.

Besplatan karnevalski grah

Novost je i to kako će posjetiteljima na raspolaganju biti i štandovi s hranom i pićem, a karnevalski grah dijelit će se besplatno. Ulaz za gledatelje bit će otvoren od 11 sati.

Po završetku programa na Centru malih sportova, karnevalska karavana seli se ponovno u selo Prolog, gdje je i sve počelo. U Prologu se program nastavlja po „utabanoj šemi“, spaljivanje Marka Karnevala, vatromet, nastupi KUD-ova, dodjele nagrada za najbolje maske, kao i bal pod maskama do kasno u noć.

Dodajmo i to kako će, po pitanju prodaje ulaznica, u Ljubuškom biti više prodajnih mjesta, a po jedno prodajno mjesto bit će organizirano i u ostalim hercegovačkim gradovima.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list