Miro Kraljević: Nemam ništa protiv privatizacije NK Širokog Brijega

U siječnju je, nakon 20 godina “vladavine”, Miju Jelića, bivšeg predsjednika NK Široki Brijeg, naslijedio Miro Kraljević. Time je završeno najplodnije i najburnije razdoblje klupske povijesti, po poznavateljima širokobrijeških nogometnih prilika, najuspješnije u 68 godina postojanja kluba. Prethodno je dugo trajao vakuum u rukovođenju jer je Mijo Jelić godinama najavljivao i nudio ostavku, ali i dalje vukao sve konce u radu kluba. Oni koje je pozivao i prozivao da prihvate klub, bili su neodlučni i nezainteresirani. Mnogi misle da bi ovakvo stanje trajalo još tko zna koliko da Jelić, zbog optužbi koje je protiv njega podignulo Tužiteljstvo BiH, nije morao u “egzil”.

(Ne)sretna sinteza

Više nije bio fizički na Pecari ni u rodnom gradu, a “daljinsko” upravljanje klubom nije moglo trajati u nedogled. Kada je Kraljević, koji je i gradonačelnik Širokog Brijega, izabran za predsjednika, birana su i tri dopredsjednika: Mirko Grbešić, Marinko Gilja i Ante Musa.

Vjerovalo se kako je to “sretna sinteza u podjeli klupske vlasti”, ali je Mirko Grbešić, vlasnik tvrtke Mepas, dvadeset godina glavni sponzor kluba, uskoro odstupio, očito nezadovoljan nekim potezima uprave. U ovom trenutku Mepas ne sudjeluje u financiranju kluba, a zna se da je godinama davao zajamčenih 240.000 konvertibilnih maraka, plus “uskakao” kad god je “zaškripalo”. A škripalo je često pa se, po pričama u kuloarima, dug Mepasu popeo na blizu 900.000 KM:

– Ne krijemo ništa, spomenuti dug postoji. Mepas ili Grbešić, kako hoćete, dali su veliki novac i bili jamci za kredite za infrastrukturne radove na stadionu i kampu “Musa – Karačić” na Blatu. Mepas je i vraćao te kredite. Ali, mislim da ćemo nesporazume oko toga riješiti, kaže Kraljević i dodaje da je sadašnji glavni sponzor kluba postala tvrtka Feal vlasnika Joze Bogdana. Bogdanova “produljena ruka” u klubu Ante Musa prigodom dopredsjedničke “inauguracije” izjavio je:

– Ranije sam rijetko gledao utakmice Širokog, ali ubuduće ću redovito dolaziti i maksimalno se uključiti u rad…

Uistinu, Musu se može redovito sresti na utakmicama, ne samo službenim nego i onim “manje važnim”, prijateljskim:

– Feal je jaka i ugledna tvrtka, ustrojena kako se samo može poželjeti. Glede takvog ustroja, u klubu želimo dosta toga “prepisati”. Istina je da je s Fealom potpisan sporazum o sponzoriranju u iznosu od 300.000 KM na samo godinu dana, ali računam i nadam se da ćemo ugovor produljiti i za sljedeću godinu ili više te da oko toga neće biti nesporazuma.

Privatizacija kluba

Neki “sigurnu i svijetlu budućnost” NK Široki Brijeg vide u privatizaciji kluba, o čemu se priča s vremena na vrijeme…

– Nemamo ništa protiv privatizacije. Daj Bože da je bude, a bit će je ako bude interesa, te da sve bude u skladu s postojećim zakonima, misli predsjednik Kraljević, siguran da Široki ni u kojoj varijanti neće krenuti unazad, nego samo napredovati:

– Mi smo zdrava sportska sredina koja ima bogatu tradiciju i koja je izgradila solidnu infrastrukturu. To nas obvezuje da ambicije ostanu visoke. I ove godine ciljevi su isti, bez obzira na organizacijske i druge poteškoće kroz koje smo prošli. Nada u Ligu za prvaka još živi. Nakon 2:0 u Kupu protiv Zrinjskog, na pragu smo polufinala, ali i oprezni jer Zrinjski je jak suparnik. Europa je cilj, kroz prvenstvo ili osvajanjem Kupa. Sljedeća, 2018. godina posebice je važna jer klub slavi 70. obljetnicu od utemeljenja. Vidjet ćemo još kako ćemo je obilježiti, ali lijepo bi bilo “ukrasiti” je osvajanjem trofeja…Dalek je i trnovit put do ispunjenja ambicija…

Danas Široki gostuje na Koševu, kod “narogušenog” Sarajeva:

– U upravi planiramo u što većem broju ići na sva gostovanja, pa će i na Koševo ići više članova uprave, možda i ja ako me obveze ne spriječe. Bio sam i u srijedu u Mostaru, a u Banju Luku je putovala nekolicina članova uprave…

Nakon sedam godina odlazak na Koševo najavilo je pedesetak navijača iz skupine Škripari. Ne bi to bila neka vijest da nad njom ne lebdi sjena izgreda 2009. godine, koje su prouzročili sarajevski navijači uoči utakmice na Pecari Široki Brijeg – Sarajevo, kada je smrtno stradao njihov pripadnik Vedran Puljić. Od tada Škripari nisu putovali na Koševo.

– Na Koševu nisu bili, ali jesu na Grbavici. Vrijeme je zakopati ratne sjekire. Želimo sa svim klubovima imati dobre sportske i prijateljske odnose, pa i Sarajevom. Nadam se da će policija biti na visini zadaće, ona u Sarajevu i ona u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kuda će naši navijači proći. U mandatu stare uprave, na čelu koje je bio Mijo Jelić, bilo je nekih razlika u načinu rukovođenja klubom:

– Mijo Jelić je puno učinio, pa i najviše za klub, ali sad nema veze s upravljanjem u klubu. Zaokupljen je osobnom borbom. Svi mi u klubu želimo mu sreću i da iz te borbe izađe kao pobjednik te mu upućujemo podršku. Ima inicijativa da ga proglasimo počasnim predsjednikom, ali mislim da zato nije vrijeme. Nadamo se da će se Mijo što skorije vratiti, pa i ponovno biti predsjednik kluba. Imamo i kadrovskih problema u klubu. Draganu Soldi povjerena je dvostruka dužnost, tajnik je i direktor kluba na određeno vrijeme, na tri mjeseca. Još ne znamo hoćemo li nekoga imenovati za direktora, ili možda raspisati natječaj, ali nije isključeno Soldi produljiti mandat na još tri mjeseca, što je trenutačno jedna od opcija.

NK Široki je institucija. Sada imamo i ženski nogometni klub Široki Brijeg kojemu su na raspolaganju travnjaci, svlačionice i ostalo i kojemu financiramo nabavu opreme, putovanja i sve što mu treba.

U srijedu su svi gledatelji u Mostaru, na prvoj četvrtfinalnoj utakmici Kupa BiH, i oni domaći i oni gostujući, velikim pljeskom s travnjaka ispratili brazilskoga majstora i dvostrukog strijelca Wagnera, strijelca oba gola protiv Zrinjskog:

– U velikoj zabludi su svi oni koji misle da su Wagnera “slomile” godine. Jeste li vidjeli kakav je “šprint” napravio samo nekoliko minuta prije kraja utakmice? U toj svići još ima ulja, rekao je jedan gledatelj u Mostaru.

Spomenuo sam majstora Wagnera i predsjedniku kluba Miri Kraljeviću, a on nas je podsjetio da je nenadmašni Brazilac (rođen 1. siječnja 1978. godine) stariji više od godinu i pol od trenera Širokog Brijega Gorana Sablića:

– Nadam se da će Wagner još dugo igrati na ovoj razini. Inače, u klubu je stav da prvu momčad popunjavamo što više iz naše Škole nogometa.

Zato ćemo i dalje ulagati u razvoj mladih nogometaša. U kadru prve momčadi imamo čitavi niz igrača koji su prošli sve dobi u našem klubu, a već dolaze mlađi iz juniora, kaže predsjednik Miro Kraljević…

Soldo, Ćorić, Marković, Nikić, Marić, Sesar, Brekalo, Menalo, Miličević, Ivanković, Lončar, Kožul, Ćorluka, Jurić i drugi trenutačno su standardni igrači ili kandidati za prvih jedanaest…

Predsjednik Kraljević svjestan je da nije lako klub držati na razini na koju su njegovi pristaše navikli. Zna i da za takav pogon trebaju znatna financijska sredstva te da se za svaku marku treba izboriti i “svrnuti” je u klupsku blagajnu. Načuli smo i da je stalna “pipa” kroz koju je u klupsku blagajnu curio lijep novčani iznos naglo zavrnuta.

Kada smo predsjednika upitali je li istina da je Dinamo prestao uplaćivati sredstva iz desetogodišnjeg ugovora o sufinanciranju Škole nogometa NK (oko 20.000 KM mjesečno):

-Točno je da postoji problem, ali nećemo puno o njemu… Istina je i da postoji zastoj u uplati novca po ugovoru između HNK Dinamo i NK Široki Brijeg. Ali, ugovor nije raskinut. Vidjet ćemo, ali mislim kako ćemo ga uskoro aktivirati. Ne bi imalo smisla dizati tenzije oko toga, škrto je o ovoj temi pričao Kraljević te dodao “da se za sve treba izboriti”:

-Važan nam je svaki gledatelj, želimo ih što više privući na utakmice. Ne samo one iz naše općine, nego iz cijele županije.

Marko Knezović / Vecernji.ba