Ministrica Mikulić nije očekivala otpor u školama, traži pomoć Zavoda za javno zdravstvo ŽZH!

Koliko je ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH bilo spremno za nadolazeću školsku 2020./21. godinu, pokazuje dopis kojeg je portal SirokiBrijeg.info u posjedu, a kojega je uputila Ministrica Ružica Mikulić prema Zavodu za javno zdravstvo ŽZH.

Malo im je bilo vremena od par mjeseci sve to posložiti kako bi koliko toliko funkcioniralo da valja, i sa što manje stresa za same učitelje kao i za učenike!

Iako su znali kako će biti poteškoće u nekim stvarima kada su “kemijali” mjesecima prije početka školske nastave i objavili nekoliko tjedana prije mnoge nelogične zapovijedi, naređenja, preporuke i ostale dječje “spletke”, sada kada je nastava krenula shvaćaju kako neke stvari nisu predvidjeli jer lakše je bilo napisati zapovijed i očekivati kako se nitko neće buniti protiv toga jer svi im doslovno vjeruju i slušaju sve što će oni izmisliti i jedva čekaju.

U nastavku donosimo Upit ministrice Ružice Mikulić prema Zavodu za javno zdravstvo ŽZH

Molimo Vas da nam date Vaše miśljenje kao i preporuke o organiziranju nastave u osnovnin i srednjin školama po niže navedenim stavkama.

Kako postupiti u slučaju kada roditelj ne želi mjeriti temperaturu svom djetetu te ne dostavlja u śkolu temperaturnu listu? Isti roditelj ne dozvoljava da se njegovom djetetu mjeri temperature pri dolasku u śkolu a dijete je školski obveznik i maloljetno je, te se ne smije odstraniti iz škole samo.

Na koji način organizirati odmore za učenike u śkolama odnosno da ih učenici koriste na otvorenom prostoru škole? Naime, za cjelokupno psihofizičko zdravlje djece je bitno da mogu izići na veliki odmor u školsko dvoriśte, naravno po određenim pravilima. Nemoguće je da dijete provede cijelu nastavu u zatvorenom prostoru sjedeći u učionici. Škole bi u ovom slučaju mogle organizirati veliki odmor u različito vrijeme da se učenici što manje mijeśaju, uz stalni nadzor učitelja te poštujući mjere pri izlasku iz škole i ulaska u školu.

Molimo Vas da se o navedenim stavkama očitujete što prije, kako bi mogli pravovremeno reagirati prema školama” stoji u upitu ministrice Mikulić.

Ovo je samo izgleda početak s kojim će se problemima još ministrica susresti. Uskoro možemo očekivati Učitelje i ostale djelatnike škole kako “lude” zbog tih prepreka, zapovjedi, naređenja ili kako već dolazi iz “komiteta”!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info