Uslijed pandemije koronavirusa nastupile su preventivne mjere koje su značajno promijenile naš svakodnevni život, a s novom situacijom i drugačijim načinom učenja susreli su se i školarci. Što ih čeka najesen, odnosno hoće li se nastava u doba korone i dalje odvijati na daljinu ili će, pak, doći do kombiniranog načina učenja, ovisi od epidemiološke situacije u pojedinim županijama. A kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj, tamošnja ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić je potvrdila kako će nastava početi 7. rujna.

Odluka epidemiologa, ravnatelja…

„Pri donošenju odluke ključnu riječ imaju epidemiolozi, a tu su, naravno, i ravnatelji škola te roditelji. Upravo danas ću održati sastanak s v. d. direktoricom Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, a sutra s ravnateljima. Tada ćemo imati konkretnije informacije“, kazala je ministrica Mikulić za Dnevni.ba.

Po svemu sudeći, kombinirat će se redovna i nastava na daljinu, a kako ističe naša sugovornica, roditelji su podijeljeni oko ovih modela učenja.

„Jedni su za klasično održavanje nastave, dok drugi smatraju da to i nije najpametnija odluka. Jasno, u slučaju nastave u školama, bitno je držati se propisa nadređenih institucija pa će se voditi računa o veličini učionica i broju učenika. Ako se procijeni da je, primjerice, u razredu veći broj učenika te da je nemoguće održati tjelesnu udaljenost od dva metra, u takvoj situaciji bi jedan dio učenika dolazio na nastavu jedan dan, a ostali drugog dana. Naravno, za vrijeme učenja kod kuće, imali bi dostupne materijale na internetu kako bi mogli ponavljati gradivo koje su dan ranije obradili“, pojasnila je Mikulić te je dodala da će se u područnim školama, zbog manjeg broja učenika, nastava odvijati normalno.

Besplatni udžbenici

Ministrica Mikulić je istaknula i to da će se do početka nastave pozabaviti nabavom dovoljnog broja bezkontaktnih uređaja za mjerenje temperature, budući da je u Zapadnohercegovačkoj županiji 25 centralnih škola i 56 područnih odjela.

„Djeci će se, sukladno propisima, mjeriti temperatura i zapisivati u tablice. A kako ne bismo na to trošili previše vremena, važno je na vrijeme osigurati opremu. Nadamo se da će do početka nastave sve biti riješeno i da ćemo spremni zakoračiti u novu školsku godinu“, naglasila je Mikulić.

Dodajmo i to da je Vlada ZHŽ-a prošle godine svim učenicima od prvog do petog razreda omogućila besplatne udžbenike, a od ove godine besplatne udžbenike imat će sva djeca od prvog do sedmog razreda. Za ovu svrhu izdvojeno je oko pola milijuna maraka.

Antonela Marinović Musa / Dnevni.ba