Na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), proteklog je vikenda policija zatekla 58 migranata, što je znatno povećanje u odnosu na prethodno razdoblje. Ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras ukazao je da povećanje broja migranata zahtjeva i određene korake, kao što su strožije kontrole ulaska u tu županiju. Prema njegovim riječima, broj migranata uzrokovan je “bazenom” koji se stvorio na području Unskosanske županije i otvaranjem tzv. južne rute u dolini Neretve.

“Broj migranata u ZHŽ-u je znatno povećan u odnosu na prethodna razdoblja, posebice otkako je prelazak u Hrvatsku onemogućen na bihaćkom području i zbog ovog bazena, te je dio migranata morao prijeći drugdje, a to se dogodilo zbog otvaranja južne rute na području Neretvanske doline. Na to sam upozoravao još prije pola godine“, kazao je ministar Boras za Fenu. Najavio je i da će ZHŽ poduzeti određene korake kada je u pitanju zaštita sigurnosti u županiji. “Danas smo imali razgovore u Upravi policije na tu temu i spremni smo poduzeti određene korake kad je u pitanju sigurnost u ovoj županiji“, rekao je sugovornik Fene dodavši da će policija povećati sigurnosne provjere jer je, kako je obrazložio, nedopustivo da se ta županija nađe u situaciji u kojoj se nalazi bihaćka regija ili Hercegbosanska županija.

“Mi moramo zaštititi županiju a jedan od koraka bit će i stroža kontrola“, dodao je za Fenu Boras uz napomenu da je najveći broj migranata zaimjećen na području Ljubuškog, te će, stoga, i pozornost policije u idućem razdoblju biti usmjerena na taj grad.

U akciji “Migrant”, koju provodi policija u ZHŽ-u, 2. kolovoza zatečen je 21 strani državljanin – migrant. Njih 12 je bilo iz Iraka, 4 iz Sirije, po dvoje iz Alžira i Palestine te jedan iz Libije. Narednog dana, u novoj akciji uočena su 33 strana državljanina. Radilo se o većoj grupi Iračana. U nedjelju, 4. kolovoza, policijski službenici su uočili još po dvoje Alžiraraca i Palestinaca, rečeno je u policiji.

Fena