MAŠALA DILA: Odbio voditi istragu protiv Ivana Ševe, pa u njegovoj firmi zaposlio sina

Posljednjeg dana rujna ove godine, državni tužitelj Oleg Čavka donio je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu iza kojeg stoji obitelj HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe.

Deset dana kasnije, sin Olega Čavke, Kristijan, zaposlen je u Central osiguranje d.d. Sarajevo iza kojeg stoji obitelj – Ivana Ševe. A prije nego je Čavka junior zaposlen u Central osiguranje, radio je u firmi Novotel čiji je vlasnik – obitelj Ivana Ševe, piše portal Istraga.ba.

“Tužiteljstvo BiH je povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužiteljstvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o neprovođenju istrage jer je očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivičo djelo”, piše, između ostalog, državni tužitelj Oleg Čavka u dopisu upućenom Centru za razvoj medija i analize u Sarajevu, iz kojeg su u siječnju prošle godine, nakon objave snimaka kupovine diplome, podnijeli krivičnu prijavu.

U prijavi CRMA-e su bile navedeni detalji u vezi s kriminalom u Centru za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. čiji je vlasnik tada bila Mila Ševo, majka HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe, inače stvarnog vlasnika desetina poduzeća u BiH.

“Što se tiče istražnih radnji u srednjoj školi Centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg, te istražne radnje nisu ukazale na bilo kakve nezakonitosti”, napisao je državni tužitelj Oleg Čavka.

Centar za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, rekosmo, osnovala je obitelj Ivana Ševe, a sve do objave priče o trgovini diplomama, kao vlasnica se vodila Mila Ševo. Dvaseset dana nakon toga, u veljači prošle godine, stvarni vlasnik “prodaje” kapital u toj širokobriješkoj tvornici diploma, poznatoj kao Srednja strukovna škola s pravom javnosti “Centar za obrazovanje”. Kupac je “njemački” investitor Eduka gmbh, firma koja je registrirana u Štutgartu. Direktor te njemačke kompanije je Vjekoslav Primorac.

Firma je, potom, preimenovana, u Veritas Široki Brijeg. Kao vlasnik Veritasa je upisana kompanija Centing d.o.o., a kao vlasnik Centinga se vodi – Eduka GMBH iz Njemačke koja je u biznis ušla svega dvadeset dana nakon što je objavljena priča o prodaji diploma u Širokom Brijegu. No, Centar u Širokom Brijegu je samo jedno od desetina pravnih lica iza kojih stoji obitelj Ševo, a koje se bave obrazovanjem.

Mila Ševo je majka “poduzetnika” Ivana Ševe, pomoćnika ministra obrazovanja u Zapadno-hercegovačkj županiji koji je stvarni osnivač brojnih kompanija koje posluju pod zaštitom HDZ-a.

MUP ŽZH je protiv njega 2010. godine podnio krivičnu prijavu zbog korupcije i zloupotrebe položaja, odnosno zbog njegovih poslova dok je bio “ravnatelj u stručnoj organizaciji Centar za vozila”. Predmet je, naravno, nestao u Tužiteljstvu ŽZH, a nakon toga Ivan Ševo i njegova obitelj započinju streloviti uspon u biznisu. Osnivaju brojne firme koje se bave “edukacijom odraslih”, a potom u Kiseljaku osnivaju Visoku školu CEPS – Centar za poslovne studije. Vlasnica je Mila Ševo, majka Ivana Ševe.

U siječnju 2019. godine Ševin CEPS Kiseljak osniva firmu ProCentel, čiji je direktor Ivan Kožul. Ubrzo kompanija ProCentel, odnosno Centel mijenja ime u Novotel d-o-o. Srajevo, a osnovna djelatnost su – telekomunikacijski poslovi. Kako se obitelj Čavka dobro razumije u telefone, 24. srpnja 2020. godine firma Novotel zapošljava Kristijana Čavku, sina državnog tužitelja Olega Čavke koji je u tom trenutku “dužio” predmet protiv Ševinog Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Kristijan Čavka je u Ševinom Novotelu bio zaposlen svega dva i po mjeseca. U tom periodu Oleg Čavka donosi Naredbu o neprovođenju istrage protiv poslodavca svoga sina. Naredba o neporvođenju istrahge je donesena 30. rujna, a Čavka je podnosioce krivične prijave o svojoj odluci obavijestio 6. listopada. Dva dana kasnije, Čavkin sin “mijenja” poslodavca”. Iz Novotela prelazi u kompaniju Central osiguranje d.d. Sarajevo. Prema Registru vrijednosnih papira, osnivači i vlasnici Central osiguranja su CEPS Kiseljak i Centar gradnja Široki Brijeg.

Formalna vlasnica CEPS-a iz Kiseljaka je Mila Ševo, majka Ivana Ševe. Formalna vlasnica Centar gradnje iz Širokog Brijega je Mila Ševo, majka Ivana Ševe. U pitanju je, dakle, ista osoba koja je, do veljače prošle godine, bila vlasnica i Centra za za obrazovanje iz Širokog Brijega. Sve ove firme se spominju u informaciji koju je SIPA poslala Tužiteljstvu BiH, ali i krivičnoj prijavi koju je poslao Centar za razvoj medija i analize iz Sarajeva. Predmet je dužio državni tužitelj Oleg Čavka, čiji je sin zaposlen u Ševinim kompanijama.

Istraga.ba