(NE)DODILJIVE ŠEVE: Kontroverzni državni tužitelj Oleg Čavka kaže da se diplome ne prodaju u Širokom Brijegu

„Obavještavamo Vas da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužiteljstvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“, naveo je u dopisu kažnjavani falsifikator i državni tužitelj Oleg Čavka portalu Zurnal.info.

Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal. Priču su prenijeli mnogi mediji u Europi i regiju, a reagirale su i neke europske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili novinari, nisu bili dovoljni Tužiteljstvu BiH. Utvrdili su da “ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“

Što se tiče prodavača diploma iz Žurnalove priče, Tužiteljstvo BiH krivično gonjenje je prepustilo Kantonalnom tužiteljstvu Unsko-sankog kantona, naveo je Čavka.

U ŠIROKOM BRIJEGU NE PRODAJU DIPLOME

Također, Čavka ih sa zadovoljstvom obavještava da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove obitelji spominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u studenom 2018. godine Tužiteljstvo BiH odbacilo.

„Što se tiče prijavljenog Š.V. protiv kojeg je neposredno na zapisnik podnijela vaša novinarka Omerović Azra, izvršili smo više istražnih radnji iz kojih je proizašlo da je tvrdnja vaše novinarke netočna“, naveo je državni tužitelj Oleg Čavka u obavještenju redakciji Žurnala o neprovođenju istrage u predmetu diploma.

Radi se o vatrogascu iz Hrvatske, rođenom u Sisku. Posljednjeg dana kolovozu 2018. godine u Širokom Brijegu mu je izdata svjedodžba da je uspješno završo Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, smjer vatrogasac.

„Učenik je završni ispit polagao od 28. 8. 2018. godine, do 31. 8. 2018. godine“, piše u Svjedodžbi.

No, učenik tih dana uopće nije bio na teritoriju BiH. Kao redovni putnik u BiH je ušao tek 1. rujna u zoru, u 4 sata i 20 minuta, i to na sjeveru, na graničnim prelazu Kostajnica. Tek tada se uputio u Hercegovinu, odakle je, u 12 sati i 16 minuta izašao iz BiH preko Graničnog prelaza Osoje.

Bez obzira na sve, tužitelj Čavka i dalje smatra da u tome nema ništa neobično i tvrdi da je ovaj učenik svakodnevno vrijedno putovao u školu iz Siska u Široki Brijeg.

„Naime, u periodu školovanja za zanimanje vatrogasca, Š.V. je više stotina puta evidentiran prilikom prelaska državne granice od strane Granične policije BiH, obzirom da je utvrđeno da je u navedeno vrijeme gotovo svakodnevno putovao na relaciji iz Siska u Bosnu i Hercegovinu“, nastavio je tužilac Čavka.

Zbog toga, zaključuje Oleg Čavka, „što se tiče istražnih radnji u Srednjoj školi Centar za obrazovanje odraslih Široki Brijeg , te istražne radnje nisu ukazale na bilo kakve nezakonitosti.“

Tko je Oleg Čavka?

Tužiteljstvo BiH protiv njega trenutno vodi dvije krivične istrage. U prvom slučaju je osumnjičen da je ukrao najmanje osam mobitela iz predmeta koje je dužio, a koje su policijske agencije locirale na njegovoj adresi u Brezi. Iako je i tada zatražena njegova suspenzija, spasio ga je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

U drugom predmetu, Olega Čavku Tužiteljstvo BiH službeno sumnjiči zbog pomaganja kriminalcima u predmetu protiv duhanske mafije poznatom kao „Džoker“. Tokom istrage protiv kriminalca Zorana Popovića, zabilježeni su njegovi razgovori sa tužiteljem Olegom Čavkom koji je preko policijskih službenica iz MUP-a RS sređivao manju kaznu.

„Nakon presude Popoviću, pila sam kavu s kolegom u piceriji Knez u Istočnom Sarajevu. Tada sam pozvala Adisa Šečića (Čavkinog suradnika) na piće. On je došao sa Olegom Čavkom. Bukvalno, pred sami izlazak Oleg se obratio meni i dva puta mi ponovio kako je Popović dobro prošao, a rekao mi je to na takav način da sam se ja osjetila prozvanom kao da sam ja dužna ili da trebam prenijeti Popoviću da je dužan“, izjavila je u SIPA-i službenica MUP-a RS inicijala D.S. koja je priznala da je preko nje i Čavke Popović uspio smanjiti zatvorsku kaznu.

Iako je formalna naredba o provođenju istrage protiv Olega Čavke donesena u veljači 2017. godine, on do danas nije ni optužen, niti suspendiran. Naprotiv, nastavio je tamo gdje je stao. Sada samo u službi Gordane Tadić.

Zurnal.info