Marku Biliću 5 i pol godina zatvora zbog razbojstva u Ljubuškom, za kolegom Miloševićem se traga!

Kazneno vijeće Županijskog suda Široki Brijeg nepravomoćno je osudio Marka Bilića zvanog Makača (27) iz Lisica kod Ljubuškog pa je zbog razbojstva dobio 5 i pol godina zatvora. Njemu se spočitavalo da je zbog novca napao i ozlijedio čuvara zgrade Gimnazije u Ljubuškom, inače dilera devizama, krajem 2013.

Kako što je već poznato, nakon što su ga počeli tući, 55-godišnji čuvar Nikola Hrstić iz ljubuškog sela Donji Radišići u samoobrani je Čapljinca Dragana Miloševića pogodio u glavu, a ovaj je nekim čudom ostao živ. Spominje se da mu je ispaljeni hitac prošao kraj oka i izašao na drugu stranu glave. Dvojica razbojnika napala su čuvara oko 19.35 sati, i to u trenutku dok je dolazio na posao. Naime, kad je ušao u zgradu ljubuške Gimnazije, iza njega su se pojavila dvojica s baterijom i pištoljem u rukama te drsko zatražili da im preda sav novac. Hrabri Nikola to je odbio učiniti i onda je brutalno napadnut. Nakon što se čuo pucanj, napadači su pobjegli s nešto otetog novca, ali nisu stigli daleko odmaći. Jedan od njih je odmah trebao liječnika, a drugi je uhićen već sutradan, svega 28 sati nakon krvave oružane pljačke.

Inače, Marku Biliću Makači to nije prvi slučaj jer je ranije, zajedno sa Žarkom Tolušićem i Draganom Gavranom, osuđen na 3,2 godine zbog napada na Ranka Hrstića, kojemu su u siječnju 2007. oteli oko 170.000 maraka. U tom napadu su koristili dvije automatske puške i sprej suzavac kojim je Hrstić onesposobljen, a nakon čega su mu sa stražnjeg sjedala mercedesa ukrali torbu punu novca.

Tri mjeseca nakon izricanja te presude, Makača se jednostavno oglušio na pozive za izdržavanje zatvorske kazne pa je za njim bila raspisana i tjeralica. Ovoga puta se udružio s 34-godišnjim zatvorskim poznanikom Miloševićem, koji je pak u više navrata osuđivan za oružanih pljački banaka od Čitluka do Sarajeva. Milošević je nekoliko godina proveo po zatvorima zbog oružanih prepada na području Mostara i Čitluka, a u Sarajevu mu se sudilo zbog pljačke Vakufske banke iz travnja 2008., ali je u tom slučaju na kraju oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza.

Večernji list BiH