Marin Glavina: Za smilje ima budućnosti, ali mora se raditi na brendiranju

Širokobriješko poduzeće “Terago” bavi se uzgojem i prodajom sadnica smilja, ali i prodajom i traženjem tržišta za eterično ulje. Mladi direktor Marin Glavina u razgovoru za Republikainfo.com kaže da je potrebno još mnogo raditi na brendiranju hercegovačkoga ulja od smilja, a da interesa ima.

Tko je najviše zainteresiran za naše ulje i koliko se kreće tržišna cijena litra ulja od smilja?

-Postoji interes od strane veleprodajnih američkih i europskih kupaca. Cijenu ulja određuje kupac, a trenutačno jako varira s obzirom na hiperprodukciju kojoj smo svjedoci. Kako bi rješili taj problem potrebno je ulagati u marketing i na taj način povećavati prodaju. Ulje smilja nije burzovna roba kao npr. kukuruz ili nafta da mu se cijena određujeme samo ponudom i potražnjom, nego i nizom drugih parametara.

Može li se tržište prezaisititi?

-Trenutačno je prezasićeno jer je proizvodnja puno veća od potrošnje. Marketingom moramo otvoriti nova tržišta i povećati potrošnju kako bi potaknuli prodaju. Kupcima trebamo upoznati sa proizvodom i njegovim prednostima jer je to ispravan način za povećanje prodaje.

Koja je po vama realna otkupna cijena kilograma smilja?

-Smatramo da su trenutačne cijene otkupa realne za obje strane, proizvođača i prerađivača. Želim također naglasiti da u svijetu nije praksa otkup zelene mase, nego ulja nakon destilacije kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije. Mislim da bi to bila poštenija praksa za obje strane.

Terago se bavi prodajom sadnica smilja. Je li zanimanje palo?

-Zanimanje za naše presadnice nikada nije bilo veće. Kupci prepoznaju kvalitetu i sve se više okreću certificiranim sadnicama uzgojenim prema pravilima struke.

Kakva je po vama budućnost pred proizvođačima smilja?

-Budućnost je dobra s tim da će se morati jako puno poraditi na marketingu našega proizvoda te na kvaliteti proizvodnoga procesa. Trenutačno vlada jako velika pomutnja u procesu proizvodnje i većinski se uči na pogreškama. Što se tiče prodaje proizvoda još uvijek smo ostali na regionalnoj razini načinom poslovanja.

Republikainfo.com