Marija Ćeškić: Srce, ego i vino

Jesen u Hercegovini može proći bez svega, osim jedne stvari: grožđa. Odnosno trganja grožđa i pravljenja vina. Da, Hercegovina je zemlja vina. I već u glavi čujem one stihove: ‘Vino, ganga, Neretva….’ Nisam sigurna koliko smo promovirani kao zemlja vina, ali Hercegovine nema bez vina. Vino nam se krije i u imenu.

Ima nešto sveto u tom vinu. Još kao malu su me vodili u vinograde i bilo je nečeg opojnog u jesenjem suncu i rukama ljepljivim od slatkog soka, kao i u nekom prešutnom natjecanju tko će prije napuniti kantu ubranim grožđem. A onda iščekivanje, miješanje grožđa u dropu i svakodnevno ‘slušanje’ vina, je li došlo vrijeme za odlijevanje. Nakon toga se prijeđe na pečenje rakije lozovače. Već zahladi dovoljno za deblju jaknu, a večeri su ispunjene vatrom, dobrom hranom i druženjem. Tako su nastale uspomene. I čuvaš ih, kao ordenje na uniformi generala.

Nedavno sam bila u posjeti Podrumima Andrija, iz Čitluka. Upala sam baš u trenutku berbe. Ubrzo su berači došli na ručak i flashback trenutak je bio da sam u Italiji, negdje u Toskani. Iz tog sna su me budili glasovi koji su pričali na hrvatskom jeziku. Vidjeti njihova osunčana i znojna lica je bilo poput blagoslova i zahvalnosti. Bože, u kakvoj zemlji živim! Na njihovim licima vidjeh stoljeća i stoljeća naših djedova koji nisu marili ni za ratove ni za loše godine. Vinogradi su bili svetinja. Svaka slobodna sekunda se provodila brineći se za svaku bobicu grožđa. Rat? Nema veze! Loša godina? Dogodine će biti bolje. Za ovakvo razmišljanje treba imati srce i ego. Jer nije lako provesti čitavu godinu u vinogradu i onda vidjeti da rod i nije baš najbolji. Ali naši djedovi nisu odustajali. Vina treba biti! Ako vam bude usput, navratite u posjetu. I preporučujem njihov Rose.

Mišljenja sam da samo dobri ljudi mogu napraviti dobro vino. Vino zahtjeva srce, ali i odlučnost. U Hercegovini imamo dvije najpoznatije sorte: žilavku i blatinu. Ako se nađete u prilici da možete kušati i hercegovačka vina, učinite to. Nećete požaliti. Okus našeg vina je mladenačka ljubav. Ljeto sa plus 40. Zvuk Neretve. Hercegovačko vino je inat i cvijet u kamenu. Oči voljene žene. U gutljaju našeg vina vidiš čitavu hercegovačku priču, hercegovački način života. A recept za tako dobro vino je i činjenica da smo i zemlja svjetlosti. Grožđe cijelu godinu upija sunce, tako da ne postoji mogućnost za loše vino. Ali da ne bi bilo da previše hvalim svoje, izazivam vas da se sami uvjerite.

Vino je toliko bitna činjenica da imamo i autohtoni desert od vina. Zove se ćupter. Pravi se od masta, odnosno mošta, prije samog procesa fermentacije vina. Mast se zakuha, a brašno se razmuti također u dio masta. Kad mast provrije, ulijeva se smjesa sa brašnom, te se u smjesu koju neprestano miješamo dodaje i šećera po želji. Ta smjesa se izlijeva u plastične tanjure, te, nakon što se ohladi, vadi se iz kalupa te se suši na suncu dva do tri tjedna. Reže se na male zalogajčiće i ima okus slatkog vina i sunca. Za Božić je obvezatno na blagdanskom stolu, uz ostale božićne poslastice. Ćupter je hercegovačka verzija gumenih bombona. ‘Ta će bola’ Haribo!

Jesen je u Hercegovini. Najljepše godišnje doba u najljepšoj zemlji na svijetu. A pogotovo čovjeka uzme nostalgija kada dođe jesen, a nema onih koji su sve ovo radili. Tada vidiš slike i čuješ glasove po dvorištu i opet si dijete, a svijet je dobro mjesto, jer su tu oni koje voliš i koji te vole. Nastave sve to raditi mlađi članovi, ali miješaju se slike i zvukovi, kao dva programa na televiziji. I sve ti nedostaje i svi kojih nema ti nedostaju. Ali dopustiš sebi i životu nove avanture i nove osjećaje. Da jednog dana ne bi žalio jer nisi dovoljno cijenio trenutak.

Ako budete prolazili kroz Hercegovinu, svratite negdje na naše vino. I tražite malo štogod za zameziti. Hercegovački pršut i sir iz mijeha se odlično slažu sa našim vinom. A naše vino je sve ono što ime Hercegovina predstavlja- srce-ego-vino.

Marija Ćeškić / Likaclub.eu