U Ljubuškom održano predavanje : „Kako prepoznati, spriječiti i liječiti ovisnost o drogama u djece?“

Ovisnosti su jedan od problema i izazova modernog doba, dobna granica ulaska u svijet ovisnosti se smanjuje, danas za drogom ili nekim drugim sredstvima ovisnosti mladi posežu već u osnovnoškolskoj dobi, te je stoga u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održano predavanje za roditelje pod nazivom “Kako prepoznati, spriječiti i liječiti ovisnost o drogama u djece?”

Predavanje je održano u organizaciji Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, a djelatnici Centra su najprije nazočne zamolili da ispune anketu, koju su ponovno ispunili i nakon predavanja kako bi se mogla ocijeniti uspješnost predavanja.

Večeras se govorilo o svim vrstama ovisnosti, o legalnim drogama kao što su alkohol i cigarete, o rastućem problemu ovisnosti o igrama na sreću u našoj zemlji, te o nelegalnim drogama kao što su marihuana, heroin, kokain i druge.

Predavanje je vodila dr.med. Marina Berberović, koja je najprije govorila o tome što je ovisnost te koji su njeni znakovi, koje su vrste droga i sredstava ovisnosti, a potom je dala savjete kako roditelji mogu prepoznati znakove ovisnosti.

Školski neuspjeh, izostajanje s nastave, druženje s vršnjacima neprimjerena ponašanja, razdražljivost, svadljivost, zahtijevanje sve većeg džeparca…, mogu biti neki od znakova da je dijete posegnulo za sredstvima ovisnosti, istaknuto je, između ostalog, na predavanju.

“Ako je dijete prije ostavljalo školsku torbu na vidnom mjestu čim bi se vratilo iz škole, a sada se ponaša tajnovito, stalno po torbama nešto skriva, to može biti znak ovisnosti”, istaknula je dr. Berberović, koja je dodala kako je i bijeg od kuće jedan od znakova.

“U toj dobi, bijeg od kuće nije da dijete uzme svoje stvari, spakira se ode na nekoliko dana. U toj dobi bijeg od kuće su učestali izlasci van, kada roditelj ne zna gdje mu je dijete, dijete ne govori gdje ide, što je radilo, s kim je bilo, vraća se daleko izvan dogovorenog vremena”, navela je liječnica Berberović, koja je posebno istaknula važnost roditeljske angažiranosti oko odgoja djeteta.

Naime, istraživanja su pokazala kako kontinuiran roditeljski nadzor, čvrsti i emocionalni odnosi između roditelja i djece, komunikacija u obitelji, te društveno prihvatljive vrijednosti u obitelji znatno utječu na zdrav psihosocijalni razvoj djeteta, pa tako i na prevenciji ovisnosti.

Dio predavanja bio je usmjeren na to što učiniti kada doznate da dijete uzima drogu.

Kako je istaknula liječnica Berberović, važno je djelovati odmah i smireno. Prvi korak je razgovor s djetetom o uzimanju droge.

Navela je kako će pri tom razgovoru i suočavanjem s dijetetom, ono pribjeći svim mogućim izgovorima. Stoga je dala nekoliko važnih savjeta roditeljima.

“Ne prihvaćajte uvjeravanja da je sada takva moda i da svi uzimaju drogu, ne krivite sebe kada kaže da uzima drogu zbog obiteljskih problema, porazgovarajte o posljedicama i opasnostima od droge, obavezno potražite pomoć ili savjet stručnjaka”, poručila je ona.

Posljednji dio predavanja bio je posvećen opisivanju pojedinih vrsti droga i simptoma koje izazivaju, te kako ih se može prepoznati.

Nakon predavanja razvila se “živa” rasprava između prisutnih i predavača, govorilo se o situaciji u Ljubuškom po ovom pitanju, te su se postavljala pitanja o specifičnim situacijama.

Radio Ljubuški