Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg i Grude potpisali memorandum o zajedničkoj suradnji za tunel Ravča-Drvenik

Na prijedlog grada Vrgorca, u četvrtak su se u tom gradu sastali gradonačelnici i načelnici općina Makarskog primorja, srednjodalmatinskih otoka, poluotoka Pelješca i zapadne Hercegovine kako bi novoj Vladi predočili važnost izgradnje tunela Ravča-Drvenik kao dijela spojne ceste od čvora Ravče na A1 do trajektne luke u Drveniku na jadranskoj magistrali.

Planirana spojna cesta duga je 7,36 kilometara a tunel kroz Rilić 5,6 kilometara. Rilić je jugoistočni ogranak biokovskoga planinskog masiva koji se naslanja na Biokovo.

Uz gradonačelnike i načelnike Vrgorca, Gradca, Hvara, Staroga Grada, Korčule, Pojezerja, Podgore, Trpnja, Sućuraja, Jelse, Orebića, Vele Luke, Lumbarde i Smokvice te iz Ljubuškoga, Čapljine, Čitluka, Gruda i Širokoga Brijega iz BiH, na sastanku su bili i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja te dubrovačko-neretvanski dožupan Davorko Obuljen.

Predsjednik vrgoračkoga Gradskog vijeća Ante Pranić upoznao je gradonačelnike, načelnike i župane s projektom spojne ceste od Ravče na autocesti do Drvenika na D8 – jadranskoj magistrali te sa sporazumima koje su potpisale Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste o izgradnji te ceste. Istaknuo je kako su dosad završeni studija utjecaja na okoliš, idejni projekti, glavni projekt, geodetska podloga, parcelacijski elaborati i geotehnički istražni radovi te da je otkupljeno zemljište i dobivena lokacijska dozvola, ali cesta se ne gradi. U mandatu prošle Vlade spojna cesta A1-D8 bila je uvrštena u program gradnje i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2013. do 2016. te je na temelju tog programa planirano 10.825.000 kuna za projektnu dokumentaciju.

Na sastanku u Vrgorcu okupljeni gradonačelnici i načelnici zatražili su od nove Vlade da se podupre ta inicijativa prilikom donošenja programa građenja i održavanja javnih cesta za sljedeće mandatno razdoblje i da se u skladu s financijskim mogućnostima počne graditi spojna cesta i tunel Ravča-Drvenik. Istaknuta je važnost tog infrastrukturnog projekta za turizam jer to područje, po riječima načelnika gradačke općine Ive Kosovića, u turističkoj sezoni ostvari 4,5 milijuna noćenja. Gradonačelnik Ljubuškoga Nevenko Barbarić predložio je da se inicijativi pridruže i ministarstva iz BiH, posebice iz dviju zapadnohercegovačkih županija.

Nakon sastanka 17 gradonačelnika i načelnika te župan Zlatko Ževrnja potpisali su memorandum o zajedničkoj suradnji na izgradnji spojne ceste od Ravče do Drvenika. Memorandum nije potpisao dubrovačko-neretvanski dožupan, koji je rekao da je prioritet te županije izgradnja Pelješkog mosta.

Kako je najavljeno, u Sućuraju na Hvaru za nekoliko mjeseci održat će se novi sastanak.

Hina