Ljubušaci naručivali krađe vozila, Širokobriježani otuđivali, a Gruđani i Mostarci rastavljali!

Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor šestorici uhićenih Hercegovaca u akciji ‘X’- Goranu Nižiću, Marku Nižiću, Jozi Markiću, Ferdi Vukoji, Mihaelu Menalu i Željku Brkiću zbog krađe i preprodaje ukradenih skupocjenih vozila njemačke marke BMW i VW u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a osim njih, osumnjičeno je još nekoliko sunarodnjaka, koji su, pak, pušteni da se brane sa slobode.

Sudeći po sudskim spisima, inspektori SIPA-e sumnjaju da je još unazad pet godina organizator bio Goran Nižić zvani Arafat iz Ljubuškog, koji je, naime, naručivao krađe te osiguravao mjesta skrivanja i načine rastavljanja, kao i prijevoza do kupaca dijelova.

Također, sumnja se da su Jozo Cigić i Jozo Markić iz Širokog Brijega, uz pomoć njima poznatih članova skupine, sofisticiranim alatom i opremom (dekoderom) uglavnom otuđivali vozila marke VW i skrivali ih, često po unajmljenim garažama u Mostaru ili šumama u Širokom Brijegu, te ih navodno predavali Ferdi Vukoji iz Gruda, Mihaelu Menalu i Zoranu Knezoviću iz Mostara, koji bi zajedno sa Željkom Brkićem rastavljali ukradeno u dijelove. U toj fazi su i brušeni brojevi vozila zbog prikrivanja, da bi ih potom, kako se navodi, Goran i Marko Nižić, uz pomoć Viktora Nižića, distribuirali do krajnjih kupaca u čitavoj regiji.

Inače, kada su u pitanju krađe vozila u dolini Neretve, kojih je lani bilo 110, dakle više za 40 posto nego godinu prije, smatra se da je s ovom akcijom učinjen tek dio posla, pa se uskoro, nakon ‘X’, očekuje i ‘Y’. Istraga traje.

Pogled.ba