POSUŠJE – U Batinu kod Posušja na današnji dan prije 60 godina rođen je Ljubo Ćesić – Rojs, hrvatski general i bivši političar, kojim se politika i danas bavi, međutim ni on njoj ne ostaje dužan, kako istaknutim hrvatskim obavještajcima tako i paraobavještajcima od Ljubuškoga pa do grada podno Medvedgrada, piše portal Dnevno.ba.

Rojs je svakako jedan od najodanijih ljudi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan od najvećih protivnika politike dr. Dragana Čovića, bez obzira što ga obavještajci i paraobavještajci žele “posjesti” tamo gdje su se oni davno “zavukli”, dakle iza leđa “glavnom stožernome”!

Ljubo Ćesić se u Zagreb doselio 1984. godine i zaposlio u “Croatiabusu”, radio je na međunarodnim rutama. Prometni fakultet u Zagrebu upisao je izvanredno 1989. godine a diplomirao 10 godina poslije. Završio bi on fakultet i ranije, ali dogodio se rat, a čovjek je tijekom rata ratovao umjesto da se poput brojnih drugih u to vrijeme “školovao”.

Javnosti se posebno izložio u travnju 1991. kao vozač “Croatiabusa” koji je dovezao hrvatske redarstvenike na Plitvice. Iste godine je upoznao Gojka Šuška i postao pomoćnik ministra obrane, i tu dužnost obavljao do 2000. godine (kada je službeno razriješen).

Iste godine je i umirovljen nakon što je potpisao “Pismo 12 generala”. Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 66. inženjerijske pukovnije, koja je radila i napravila ceste koje su omogućile HV-u Oluju.

Bio je član Nadzornog odbora Hercegovačke banke. Od 2000.-2003. saborski zastupnik HDZ-a kao predstavnik 11. izborne jedinice (dijaspora), u srpnju 2002. s govornice poručuje Vesni Pusić “vaši su se djedovi dovoljno napili hrvatske krvi” i nakon toga postaje veliki problem, kako u SDP-u tako i u HDZ-u, stranci koja naravno više nije ista kao u doba dr. Franje Tuđmana, dapače, čak je još većim dijelom nego SDP bliska ostavštinama iz onoga vremena, a o čemu najbolje govori vic kada se drug Tito proteklih dana “spustio” u Republiku Hrvatsku.

Naime, došao Tito kod Bernardića i rekao da mu iskupi sve najbolje komuniste. Drug Bero doveo druga Marasa, druga Bauka, druga Glavaševića, druga Peđu… Kada ih je drug Tito vidio pitao je druga Beru: Pa šta si mi ovo doveo, ovu dječurliju, dovedi mi naše starije drugove, druga Šeksa, druga Matu Granića… Počeo ih drug Tito tako nabrajati i nabrajati, a drug Bero će na to: Pa druže Tito svi ti drugovi su u HDZ-u!

No vratimo se mi Rojsu za kojega je ovaj današnji dan uistinu poseban. Protiv Rojsa su nekoliko puta podizane i optužnice. Pa je završio i na dobrotvornom radu, ali znajući njega uvjereni smo kako će on “isplivati” iz tog “svekolikog gliba” u koji ga drugovi iz dvije sestrinske partije guraju. Hoće sto posto, jer kako bilo da bilo ali Hrvatska zora svanuti mora.

Ljubo, sretan ti rođendan želimo.

Dnevno.ba