Ljetni vodič za visokotlakaše

Visoka temperatura zraka potiče širenje krvnih žila, zbog čega se tlak snizuje. Stoga je bolesnicima s povišenim krvnim tlakom ljeti često dovoljna manja doza lijekova od uobičajene. To nipošto ne znači da možete prestati s terapijom ili sami mijenjati propisanu količinu lijeka – obvezno se savjetujte s liječnikom o eventualnom prilagođavanju doze!

Olakšajte si i slijedite ove savjete koji će vam sigurno pomoći!

1. POUZDAN TLAKOMJER

Redovito kontrolirajte krvni tlak. Ako ga sami mjerite digitalnim tlakomjerom za kućnu uporabu, odaberite klinički validiran uređaj s jamstvom točnosti i pridržavajte se uputa o mjerenju. Održavajte tlakomjer kod ovlaštenog servisera.

2. PREBRODITE “TEŠKE” DANE

Krvožilni sustav osjetljiv je na meteorološke promjene, pa u kroničnih bolesnika vrućina može uzrokovati ozbiljne poremećaje cirkulacije i tlaka, što može izazvati srčani i moždani udar. Osobito su “teški” dani kad atmosferski tlak pada, a vlažnost zraka raste. Kako biste se lakše prilagodili, pratite biometeorološku prognozu.

3. ČUVAJTE SE DEHIDRACIJE

Izbjegavajte boravak na najjačem suncu od 10 do 17 sati. Pijte dovoljno vode a izbjegavajte alkohol i kofein. Jedite lagane obroke s voćem i povrćem. Nosite prozračnu odjeću od prirodnih materijala, a glavu zaštitite šeširom. Čuvajte se velikih tjelesnih napora i stresa.

4. OPASNO TOPLO-HLADNO

Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva “stezanje” krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva.

Važno je odabrati prave namirnice!

Lubenica: Istraživači Sveučilišta u Floridi su skupini ispitanika s prehipertenzijom (granično stanje povišenog tlaka) davali šest grama ekstrakta lubenice L-citrulina kroz razdoblje od šest tjedana. Ustanovili su kako se stanje popravilo kod svih ispitanika, bez ikakvih nuspojava. Međutim, ispitanici su uzimali ekstrakt koji je u stvarnosti jednak jednoj i pol lubenici!

Riba: Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne žile, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni tlak.

Sok od celera: Ovaj tradicionalni kineski lijek dokazano je učinkovit u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Priprema – vrlo jednostavna, sve što vam treba je celer i mikser. Dvije do tri čaše celerovog soka dnevno snižavaju visoki tlak i vraćaju ga na normalne razine.

Krastavac: Krastavac je prirodni diuretik i pomoći će vam u snižavanju tlaka i pritiska u arterijama. Jedite dva svježa krastavca svaki dan, tijekom dva tjedna i rezultati neće izostati.

Ordinacija.hr