Ljepši pogled iz Ljubuškog u EU: Izvršena svečana primopredaja GP Bijača

LJUBUŠKI – Nakon završetka izgradnje treće, posljednje faze radova danas je izvršena svečana primopredaja u u cijelosti završenog Graničnog prijelaza Bijača, izvijestila je Fena.

Treću fazu radova, čime je Granični prijelaz Bijača postao jedan od najmodernijih u regiji, financirala je Europska unija iz IPA fondova u iznosu od pet milijuna eura.

Tablu sa svim podacima o donaciji prilikom izgradnje prijelaza Bijača svečano je otkrio voditelj kooperacija u izaslanstvu EU-a u BiH Melvin Asin, predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula.

– Ovaj granični prijelaz je sjajna lokacija i jedna od najbližih točaka EU koju vaša zemlja ima otkako je Hrvatska pristupila članstvu EU – kazao je ovom prigodom voditelj kooperacija u izaslanstvu EU u BiH Melvin Asin.

gpbfena 12022016 2

Uz GP Gradišku, dodao je Asin, ovaj prijelaz je jedna od dvije kontrolne točke koje su usuglašene između vaše BiH i Hrvatske za prijevoz, odnosno prelazak veterinarskih proizvoda i opremljen je opremom koja može obavljati sve inspekcijske provjere.

On je naglasio kako je važno da institucije na svim razinama BiH rade na programima koji su nužni da bi BiH funkcionirala u smislu granične suradnje, pogotovu u svjetlu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

– Mislim na usklađenost BiH sa standardima EU kada je u pitanju sigurnost hrane jer će na taj način BiH osigurati sebi izlazak na EU tržište – zaključio je Asin.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je kako današnji dan ima i simbolično značenje.

– BiH predaje aplikaciju za članstvo Europskoj uniji koja je izraz, siguran sam, svih nas tom opredjeljenju da budemo dio te velike europske obitelji i tako vratimo dug svim našim građanima koji su u svim anketama uputili jedan neopredijeljen stav da žele budu dio velike europske obitelji – kazao je Bevanda.

Izrazio je nadu kako će BiH domaćim snagama i uz pomoć europskih prijatelja učiniti sve da GP Gradiška i drugi prijelazi imaju konture graničnog prijelaza na Bijači i da budu na usluzi građanima, a prvenstveno domaćim gospodarstvenicima.

– Nama u graničnoj policiji ovaj prijelaz je motiv i obveza da naše sveukupne aktivnosti podignemo na jednu višu razinu – ocijenio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

gpbfena 12022016 3

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula kazao je kako je GP Bijača jedan od najmodernijih graničnih prijelaza u ovom dijelu Europe, i kako trebamo svi u BiH biti ponosni na njega.

Podsjetio je kako je GP Bijača financiran sredstvima Vijeća ministara u iznosu od 8 milijuna maraka i Europske komisije u iznosu od približno 5 milijuna eura.

– Kada govorimo o ulaganjima Europske komisije u BiH, do sada je uloženo preko 52 milijuna eura, od čega 35,5 milijuna eura na izgradnju EU graničnih prijelaza, 10 milijuna eura na nabavku softvera prilikom ujedinjenja carinskih uprava. Također, 6,1 milijuna eura uložila je na tehničku pomoć, od čega je 2 milijuna eura otišlo na novi carinski softver koji ovih dana puštamo u Upravi za neizravno oporezivanje – informirao je Džakula.

– Nedvojbeno je da i Europska komisija i Vijeće ministara pružaju definitivno potporu. Na nama u Upravi za neizravno oporezivanje je da na tu potporu odgovorimo kvalitetno i s povećanom disciplinom u radu i odgovornošću na svim razinama – zaključio je Džakula.

Na kraju je napomenuo kako u budućem vremenu Upravu čekaju izgradnja GP Gorica, Ivanica, završetak GP Gradiška i druge aktivnosti, pohvalivši se kako je u 2015. Uprava naplatila 6 milijardi i 355 milijuna maraka i time postigla apsolutne rekorde.

Prvu fazu izgradnje GP Bijača izvodile su Autoceste F BiH, a drugu Uprava za neizravno oporezivanje. Po izgradnji druge faze, neposredno pred ulazak Hrvatske u EU, GP Bijača bio je službeno otvoren za normalno funkcioniranje prometa roba i putnika.

Na GP Bjača ukupno postoji 18 traka (devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH). U okviru prijelaza postoji središnja zgrada na dvije razine za potrebe carinske službe UIO i Granične policije BiH u ukupnoj površini od 1.500 m2, te zgrada površine 60 m2 za carinike i granične policajce nadležne za robni promet. Pored toga postoji i objekt za detaljni pregled vozila veličine 350 metara četvornih, objekt za smještaj inspekcija (tržna, fito i sanitarna inspekcija), veličine 350 m2, objekt za smještaj službenika Ureda za veterinarstvo BiH veličine 250 m2. Uz spomenuto, na novosagrađenom prijelazu nalaze se prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prijelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5000 m2.

Fena