Lijekovi u BiH bit će jeftiniji od 6. ožujka

Građani Bosne i Hercegovine za mjesec će moći kupovati jeftinije lijekove. Potvrdio je to dr. Aleksandar Zolak, v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je podsjetio da je Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio na snagu 13. siječnja, a da će njegova primjena početi od dana godišnjeg izračuna, što je prvi ponedjeljak u ožujku, 6. ožujka, piše Dnevni avaz.

– Nositelji dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH imali su rok od 60 dana da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama Pravilnika, odnosno s maksimalnim cijenama lijekova – kaže Zolak.

On nije želio komentirati proračune koji su pokazivali da će lijekovi pojeftiniti za deset odnosno 20 posto.

– Za koliko će cijene lijekova biti niže, znat ćemo precizno kada cijene svih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a kojih je oko 5.000, budu usaglašene s maksimalnim veleprodajnim cijenama. Koji će lijekovi pojeftiniti i za koliko, znat će se u drugoj polovini godine. U ovom trenutku razlike u cijenama mogu se samo predviđati – pojašnjava Zolak.

Prema njegovim riječima, ukupna potrošnja lijekova u BiH u 2015. godini, za kada imaju posljednje podatke, bila je u visini od 597.097.794,28 KM.

– Najviše novca izdvojeno je za lijekove za kardiovaskularni sistem 20,12 posto, zatim alimentarni trakt i metabolizam 16,35 posto, nervni sistem 12,76 posto, potom slijede lijekovi iz grupe antineoplastika i imunomodulatora 11,45 posto, lijekovi za krv i krvotvorne organe, za respiratorni sistem… – naveo je Zolak.

Napomenimo i to kako su građani BiH 597 milijuna KM dali na lijekove u 2015. godini

Avaz.ba