Do sada smo vjerovali da su svježe namirnice uvijek zdravije. Istina je da smrznuti ili konzervirani proizvodi mogu sadržavati više hranjivih sastojaka. Namirnice se pakiraju prije nego hranjive tvari počnu propadati, a konzerviranjem i zamrzavanjem se taj proces zaustavlja.

Voće ili povrće koje pronalazimo u trgovinama može biti ubrano prije nekoliko dana ili čak tjedana, što znači da je sigurno došlo do promjene kvalitete i hranjivosti namirnice. S druge strane, konzervirane i smrznute namirnice se obrađuju kada su najzrelije tako da svi hranjivi nutrijenti ostaju netaknuti.

Zašto se onda do sada tvrdilo suprotno? Istina je da konzerviranje, pa čak i smrzavanje, može izložiti voće i povrće određenoj toplini koja može uništiti hranjive tvari. No, u odnosu na prirodnu razgradnju kroz koju namirnice prolaze tijekom vremena, ovaj način maksimalno čuva kvalitetu namirnica. Najveći gubici su vitamini B i C koji su topivi u vodi. Prema istraživanjima, u 21 dan brokula može izgubiti 13% vitamina C, a kada je smrznuta čak do 50%.

S druge strane, smrzavanjem je očuvana većina antioksidansa koja bi se u svježem obliku znatno prije razgradila. Konzerviranje uglavnom uključuje dodavanje nezdravih aditiva kao što je natrij i zato blagu prednost imaju zamrznuti proizvodi. Nema potrebe za izbjegavanjem konzerviranih i zamrznutih proizvoda, jer kada je riječ o voću i povrću, važnija je količina unosa nego forma.

Centarzdravlja.hr