Kutle opet pobijedio na sudu: Hrvatska mu iz proračuna treba isplatiti 60.000 kuna

Miroslav Kutle, simbol tajkunske privatizacije i čovjek koji se iz sigurnosti susjedne države već godinama ruga hrvatskom pravosuđu iz “ratova” s tim istim pravosuđem sve češće izlazi kao pobjednik, piše Vecernji.hr.

Em mu se postupci obustavljaju zbog zastare, em mu se u tim istim obustavljenim postupcima plaćaju sudski troškovi. A plaćenije sudskih troškova dolazi iz proračuna, pa će tako, po najnovijoj odluci zagrebačkog Županijskog suda, Kutle i njegov odvjetnik dobiti oko 60.000 kuna na ime troškova u slučaju Mirna.

Naime, prema zakonu kod oslobađajućih ili odbijajućih presuda te obustava postupka zbog zastare, troškovi idu na račun proračuna, pa Kutle samo koristi sve zakonom predviđene mogućnosti da ostvari svoja prava. No apsurdno je da je od tog zakona čija sada prava obilato koristi, pobjegao u BiH, a kako ne bi išao na izdržavanje kazne.

U međuvremenu, većina od nekih 20-ak postupka koji su se vodili protiv njega je otišla u zastaru, koju je tužiteljstvo, u nekim situacijama, pokušalo onda premostiti optužbama za ratno profiterstvo. No takvi pravni manevri nisu naišli na razumijevanje suda, koji je obustavio postupak za privatizaciju Mirne, a tu je odluku potvrdio i Vrhovni sud.

Stav suda bio je da je u tom predmetu nastupala zastara, dok se optužbe za ratno profiterstvo ne može dokazati samo pukim navođenjem činjenice da je ono za što se Kutle tereti ratno profiterstvo jer se događalo u vrijeme Domovinskog rata.

Vecernji.hr