KRENULA SEZONA LOVA: SIPA po području Herceovine lovi švercere duhana i njihove pomoćnike

Po nalogu Tužiteljstva BiH provodi se opsežna akcija u borbi protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, duhana.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su pričinili štetu državi i budžetu od oko 10 milijuna KM i višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist. Među osumnjičenima i odgovorne osobe poduzeća- otkupnih duhanskih stanica, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, više desetina policijskih službenika i ovlaštenih osoba SIPA, u suradnji sa službenicima UIO BiH, provode opsežnu akciju kodnog naziva „List 2“. Akcija je usmjerena na više od 20 osumnjičenih osoba, koje se terete da su vršili nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona duhana.

S obzirom na cijenu duhana i akciza koje na kilogram duhana iznose oko 85 KM, navedenim nezakonitostima, pričinjena je šteta budžetu, državi i građanima naše zemlje u iznosu od oko 10 milijuna KM, a počinitelji su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima.

Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, koje se terete da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova, završava na ilegalnom duhanskom tržištu.

Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Posušje…

Ovom akcijom agencije za provođenje zakona zadaju snažan udarac crnom tržištu duhana i duhanskih prerađevina, na kojem se vrši utaja akciza i budžetskih sredstava u milijunskim iznosima, a koja pripadaju svim građanima naše zemlje. Suzbijanje crnog tržišta jedan je od bitnih uvjeta u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

SirokiBrijeg.info