Korisnici WhatsApp-a na meti novog opsanog virusa

Korisnici WhatsAppa na meti su novog napada koji ih na prevaru želi natjerati da skinu zloćudni program na svoja računala, otkrili su iz Comodo Labsa.

Ovdje nije meta sama WhatsApp aplikacija, već korisnicima na e-mail dolazi poruka koja izgleda kao da je od WhatsAppa, no detaljnijim pregledom na stvarnu adresu vidi se da ne dolazi od ove društvene mreže. U naslovu poruke pak često stoje obavijesti o raznim glasovnim porukama, a kao znak da nešto nije kako spada na kraju tih poruka stoje razni znakovi poput “xgod” ili “ydkpda”. Oni se vjerojatno koriste za enkodiranje nekih podataka ili identificiranje primatelja, navode stručnjaci Comodo Labsa. 

Svaka od tih poruka sadrži i .zip datoteku u privitku, a pokuša li je primatelj otvoriti aktivirat će se varijanta ‘Nivdort’ trojanca koji se brzo širi kroz računalo.

Jednom kad se instalira na računalo, hakeri ga mogu koristiti kako bi se domogli osobnih podataka ili daljinski preuzeli kontrolu nad računalom.

– Cyberkriminalci sve više postaju kao trgovci – koriste kreativne statuse kako bi kliknuli i otvorili e-mail poruke koje šire malware – navodi Fatih Orhan iz Comoda.

WhatsApp koji je u vlasništvu Facebooka, koristi više od 900 milijuna ljudi.

24 sata.hr