Koje su prednosti dvostrukih kamera na mobitelu?

S vremenom sve veći broj pametnih uređaja, pogotovo onih ”high-end”, dobivaju ”dual lens” ili kamere s dvije leće. Neki od tih uređaja su LG G6, Samsung Galaxy S8, Huawei P10 i Honor 8, no uvjereni smo da će se, kako vrijeme bude odmicalo, praksa kamera sa dva senzora sve više i više širiti na uređaje. Koje su prednosti kamera sa dvije leće i što u stvari jest dvostruka kamera saznajte u nastavku što će opisati portal PcChip-hr

Što je to dvostruka kamera?

Prva stvar koju treba odgonetnuti ovdje i na koju treba odgovoriti jest – što je to dvostruka kamera.

Dvostruka kamera u biti znači da na jednom uređaju postoje dva foto senzora umjesto jednoga (nešto što se u biti samo po sebi nameće kao odgovor). Točnije, to znači da pametni telefoni sa dvostrukom kamerom umjesto samo jednog senzora imaju dva različita foto senzora, koji funkcioniraju ‘zajedno’.

Glavni senzor pametnog telefona se ‘ponaša’ kao normalna kamera. To znači da on služi za ‘hvatanje’ fotografija u boji i to na najbolji mogući način. Drugi senzor je nešto drugačiji od prvoga iz razloga što je njegova svrha drugačija. Cilj drugog senzora jest dodavanje nekih dodatnih elemenata koji ne mogu biti implementirani korištenjem prvog senzora.

Neki od tih elemenata su recimo dubina ili ”bokeh” efekt. Kada se mogućnosti oba senzora kombiniraju sa pripadajućom aplikacijom, ono što nastaje nakon toga jest fotografija najbolje moguće kvalitete.

Još jedna važna stvar za napomenuti ovdje jest da svaki proizvođač pametnih telefona koristit vlastiti način i vlastitu strategiju za poboljšavanje i maksimiziranje potencijala svojih kamera. O kakvim potencijalima se točno radi reći ćemo u nastavku.

Poboljšavanje specijalnih efekata – fotografije su ”više 3D”

Jedna od značajki kamera sa dva senzora koja je odmah primjetna su dodatne mogućnosti. Ovdje možemo uzeti u obzir kamere sa Honora 6X i Huawei Mate 9. Baš zahvaljujući drugoj leći, daljina je sada analizirana na puno kvalitetniji način zbog čega korisnik može dobiti sliku koja je ”zamalo” u potpunosti 3D.

No iako zbog ove mogućnosti mobiteli kreiraju i daju fotografije koje su puno bolje kvalitete, to ipak nije glavna ”snaga” kamera sa dvije leće. Ipak, dubina polja je ključan element koji onda omogućava neke druge specijalne efekte i mogućnosti koje ćemo isto tako navesti ispod.

”Bokeh” efekt

Bokeh je riječ japanskog podrijetla koja se koristi za opisivanje estetske kvalitete područja “izvan fokusa” fotografije, to jest za ‘privlačnu zamućenost’ na temelju koje se najčešće može razlikovati kvalitetna fotografija od one slabije kvalitete.

Kada govorimo o dvostrukim kamerama, treba reći kako se ovdje radi o mogućnostima dodavanja efekata boja pozadine slika, kao i mogućnosti kopiranja i izrezivanja fotografija i njihovo lijepljenje na druge fotografije.

”Umjetna” stvarnost

Još jedna mogućnost koju daju dvostruke kamere (jedan od primjera su kamere sa Lenovo Phab 2 Pro uređaja) jest AR ili Augmented Reality mod. Radi se o tome da uz tradicionalnu RGB kameru postoji isto tako i leća ‘veličine oka ribe’ i kamera koja se još naziva i ”time of flight” (ili vrijeme letenja). Radi se u biti o mogućnosti kamere ”3 u 1”.

O čemu se ovdje radi?

Zahvaljujući infracrvenom laseru koji se nalazi unutar kamere, svjetlo se odbija, a dubina polja se izračunava na tako precizan način da se ona može vrlo lako uhvatiti RGB senzorima.

Baš iz ovog razloga je Google i započeo svoj Tango Project, a ako pogledamo mogućnosti ‘umjetne’ stvarnosti i sjetimo se VR-a i Daydreama, nameće nam se logičan zaključak kako će u budućnosti ove dvije tehnologije biti objedinjene u jednu i kako ćemo uskoro moći vidjeti kako ‘umjetna’ i ‘virtualna’ stvarnost funkcioniraju zajedno.

Poboljšavanje fotografskih potencijala mobitela i kreiranje fotografija s više detalja

Huawei P9, Huawei Mate 8 i Honor 8 ovdje imaju nešto drugačiji pristup. Iako drugi senzor ne može hvatati boje (jedino što može uhvatiti je crna i bijela), no ono što drugi senzor može uhvatiti su detalji. Boja se dodaje ‘na kraju’ pomoću posebnog programa.

To znači da ovakva tehnologija omogućuje kreiranje puno detaljnijih fotografija, što je nešto što će korisnicima biti itekako korisno, pogotovo ako korisnik želi od subjekta kojeg fotografira, stvoriti fotografiju sa što je više moguće detalja.

Bolja kvaliteta i u uvjetima niže osvjetljenosti

Ono što je isto tako vrlo važno kod fotografiranja jest upravljanje dostupnom ‘količinom’ svjetlosti koja je korisniku na raspolaganju. Iako ‘idealnih’ uvjeta nema, stvar je u tome da iskusni korisnici mogu na neki način ‘varati’ da bi simulirali idealne uvjete što se tiče svjetlosti i sjene, dok će fotograf-amater u slučajevima niske osvjetljenosti ili bilo kakvih drugih lošijih efekata biti u problemu.

Baš zbog gore navedenih problema postoji druga leća. Druga leća poboljšava sveukupnu kvalitetu slike na način da puno bolje ”hvata” detalje i dostupnu svjetlost i tako stvara fotografiju koja opet nije ‘idealne’ kvalitete, ali zato puno bolje izgleda nego one koje su fotografirane ako se koristi samo jedan senzor (iako postoje i iznimke koje govore da fotografije ‘uhvaćene’ jednim senzorom mogu izgledati podjednako dobro kao i one uhvaćene dual lens kamerom – slučaj kod Galaxy S8-ice).

Zoomiranje uz minimalan gubitak kvalitete fotografije

Neki uređaji (kao što je na primjer iPhone 7 Plus) su optimizirani na način da nude odlične zoom mogućnosti – mogućnosti koje su puno bolje od većine drugih koje ćete pronaći u ostalim pametnim telefonima.

LG G5 je opet druga priča, no radi se o nečemu potpuno drugačijem: jedan od senzora G5-ice ima širokokutan pogled, što znači da taj senzor može uhvatiti puno širi obzor (ova mogućnost je vrlo korisna ako korisnik želi fotografirati negdje na otvorenom, dok će mogućnost koju iPhone 7 Plus nudi biti opet puno prikladnija kada se radi o kreiranju primjerice portreta).

Drugim riječima- širi kut dodaje dodatnu dimenziju kvaliteti fotografije i to najviše iz razloga što stavlja ‘glavnu’ fotografiju u pozadinu i na taj način omogućava mogućnost zooma.

PcChip.hr